img

Вести

Посета државне секретарке Миловановић Минић - Демографија кључно национално питање

img

Print

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић посетила је данас нашу општину. Повод за посету и састанак са председником Општине Рума Слађаном Манчићем био је разговор на тему демографије, као једном од најважнијих националних питања, а анализиране су и мере, које у циљу подизања стопе наталитета, преузимају локална самоуправа, Министарство и Влада Србије.

"Министарство које је релативно младо, основано после последњих избора, је преузелo на себе значајну обавезу да обилази локалне самоуправе, да саслуша људе које су на челу локалних самоуправа, да чује њихове примере добре праксе и да затим те исте примере преноси, односно сучељава са другим примерима и другим локалним самоуправама. Ми смо искористили прилику да презентујемо све што радимо на територији наше општине не би ли помогли породицама које живе на територији Општине Рума и са друге стране не би ли утицали да се демографска карта на територији наше општине поправи. Приближили смо јој одрживе пројекте, које смо пионирски започели у Србији, попут увођења бесплатног вртића, бесплатних уџбеника за све основце, па све оно друго што радимо у смислу бенефита, стимулација, финансирања незапослених породиља, субвенционисање превоза итд. На састанку смо од државне секретарке чули много занимљивих примера из других градова које бисмо могли да применимо, или да већ постојеће пројекте унапредимо", изјавио је председник Манчић захваливши се секретарки Миловановић Минић и на посети и конструктивном разговору.

Државна секретарка Милка Миловановић Минић је истакла да као земља морамо предузети све да спречимо статистичка предвиђања да ће нас до 2050. године у Србији бити само 4,5 милиона.

"Данас сам у Руми од председника Манчића чула за сва улагања у децу, у будућност нових нараштаја, о напорима локалне самоуправе да деци омогући добре услове за срећно детињство, а родитељима економско растерећење самим тим што је вртић бесплатан. Чула сам да су уџбеници за децу у основној школи бесплатни, то је заиста један допринос снижавању економске цене одрастања и то је на буџет породице добар ефекат и верујем да то породице на овом простору охрабрује и да рађају више деце. Но, не смемо се заваравати да је новац само битан, јер истраживања показују да финансијски моменат дефинитивно није најважнији фактор. У земљама развијене Европе стопа родности 1,8, у Србији је 1,5. То нам довољно говори, новац јесте важан, али није пресудан, услови за живот грађана то је оно на чему морамо да радимо, на чему ради Влада РС заједно са локалним самоуправама и морамо заједно са медијима да храбримо овде и послодавце", поручила је државна секретарка Миловановић Минић.

"Одушевљена сам тиме колико компанија је нашло интерес да буде у Руми, али исто тако морамо компаније да обесхрабримо да спроводе тиху дискриминацију према младим женама, будућим мајкама, да их охрабримо да им дају подстицај да се оне охрабре да рађају, да сви заједно будемо на том важном задатку поправљања демографских прилика. Мене је данас ситуација у Руми, све оно што сам чула од председника општине охрабрила и сви морамо бити на истом задатку, јер је у питању будућност наше земље, будућност свих нас", казала је државна секретарка Миловановић Минић, напоменувши да ће и Фрушкогорски коридор који се гради допринети квалитету живота у овом крају, те да ће Министарство снажно подржати државни пројекат "Србија 2025" који поред ових великих инвестиционих улагања настоји да снажно подржи младе брачне парове, младе људе да што пре ступе у брачне односе, да своје породице шире и развијају и ту смо на истом задатку.

Председник Манчић и државна секретарка Миловановић Минић обишли су после састанка у Градској кући и предшколску установу Полетарац, објекат "Центар", где су представници Министарства најавили читав сет измена и допуна закона којима ће се унапредити права деце, породично-правни односи, рад институција и финансијска подршка породицама.
donor
donor
donor
donor