img

Вести

Представљен роман "Триптихон грозоморе"

img

Print

Румској читалачкој публици јуче је представљен победнички роман књижевног конкурса Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" за 2016. годину - "Триптихон грозоморе". Роман првенац Дарка Суџума је својеврсна хроника дешавања на простору Срема, а посебно место у њему заузима Батајница, у којој Дарко живи.

У роману аутор прати догађаје и ликове из три историјска периода, који су судбински одређивали и утицали на живот Сремаца, а нарочито становника Батајнице.

Прва "грозомора" се односи на велику кугу, с краја 18. века, друга је страдање Срба у Срему за време усташке власти, као и новоуспостављање владавине ОЗНЕ, и искушења на која су стављени сремски домаћини, док је трећа "грозомора" страдање Сремаца и Батајничана за време НАТО агресије.

За жири није било сумње да је "Триптихон грозоморе" најбољи роман који је пристигао на конкурс 2016. године и окаректерисан је као моћан, слојевит и надасве историчан роман.

"Могло би се рећи да је централна фигура романа једно дрво, једна воћка, која је вековима украшавала сремска дворишта, шорове, друмове и окрајке сеоских атара. Реч је о дуду, који је сведок свих дешавања и судбина јунака у три раздобља колико их роман обрађује", рекао је члан жирија књижевник Тодор Бјелкић и додао да је дуд за Сремце свето дрво, попут липе или храста за старе Словене.

Бјелкић је посебно похвалио књижевни израз Суџума и апострофирао прво поглавље романа које је исписано архаичним језиком из времена Доситеја Обрадовића.

Сам аутор истиче парадокс да му је било лакше да пише прво поглавље на архаичном језику, него последње где је користио модерни језик. Дарко је казао и да је дрво један од најмоћнијих симбола, те да се може посматрати и као и космос у чијој се крошњи рађају светови. "Двоумио сам се да ли да причу обликујем око дрвета или воде, која је такође моћан симбол. Када сам се одлучио за дрво, а пошто је радња романа у Срему, сасвим логично је да то дрво буде дуд, јер оно има скоро митску снагу на овом поднебљу. Ипак, сваки роман је боље прочитати него о њему судити на основу прича других", рекао је Суџум и позвао читаоце да прочитају "Триптихон грозоморе".

Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић напомиње да је аутор написао значајно дело и са историјског аспекта, јер како народ често заборављамо своју прошлост, те нам се "грозоморе" изнова понављају.

Сви заинтересовани читаоци роман могу набавити у румској библиотеци.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor