img

Вести

Пројекат "Интеркултура и размена за модернизацију школа и развој добросуседских односа" у Руми

img

Print

Основна школа “Небојша Јерковић” из Буђановаца у сарадњи са Основном школом “Франце Прешерн” из Београда и основним школама “Пале” са Пала и “Мехмедалија Мак Диздар” из Сарајева, реализује пројекат под називом “Интеркултура и размена за модернизацију школа и развој добросуседских односа”, у оквиру програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина.

Прекогранични програм Србија – Босна и Херцеговина подржава прекограничну сарaдњу са циљем промовисања добросуседских односа и друштвено-економског развоја уз подстицање модернизације наставног процеса, хоризонтално учење наставног кадра, рад ученика на заједничким пројектима уз истовремено уклањање стереотипа и предрасуда. Програм анализира друштвено-економску ситуацију, те поставља заједничке стратегије за решавање идентификованих проблема кроз одређивање заједничких развојних тематских приоритета.

Пројекат је усмерен на развој професионалних компетенција наставника који ће током 24 месеца имати прилике да стекну нова знања и вештине у циљу повећања квалитета наставе. Реализација овог програма кроз предузетништво и пројекте ученика треба да омогући бољу перспективу за запошљавање и професионално укључивање ученика у друштвени живот у срединама из којих потичу. Уз планиране етно фестивале и радионице из области људских права утицаће се на боље упознавање ученика, на уклањање стереотипа и предрасуда и развој друштвене осетљивости на различите појаве.

Током пројекта биће непосредно укључено преко 150 учесника, наставника, директора, ученика и ученика припадника осетљивих група, родитеља, кроз различите програме обука, радионица, саветовалишта, прекограничних посета, јавних трибина, округлих столова и других промотивних активности. За потребе пројекта биће припремљен едукативни материјал, успостављен веб портал као активан интернет сервис који ће омогућити бољу сарадњу између школа. Очекивани резултати пројекта треба да допринесу стварању подстицајног окружења за ученике уз одрживо решавање друштвених проблема и правилног развоја младих.

У оквиру пројекта директори и наставници школа из Београда, Пала и Сарајева, посетили су школу у Буђановцима и присуствовали приредби ученика и часовима наставе у обе смене. Приказане су различите наставне методе уз коришћење интерактивних табли и других модерних наставних средстава. Размењена су искуства образовне праксе између директора и наставника.

Представници све три школе су посетили и ОШ “Змај Јова Јовановић” у Руми у којој су их поздравиле шефица Одељења за друштвене делатности Бобана Малетић и директорка Жаклина Неговановић, упознавши их са организацијом и структуром образовног система у нашој општини, али и са активним мерама популационе политике румске локалне самоуправе усмереним баш ка ученицима.

"Са поносом морам да истакнем да наши основци од 2020/2021 имају бесплатне уџбенике и једина смо Општина која финансира набавку уџбеника за све разреде основне школе. Ту су и бесплатне ужине за велики број ђака, обезбеђен приградски превоз за све основце и средњошколце. Финансирамо ученичке стипендије, новчане награде за добитнике Вукових диплома и Светосавских повеља и константно улажемо у инфраструктурно унапређење образовних установа", казала је Бобана Малетић, упознавши госте и са јединственим пројектом бесплатног вртића за сву децу, који се у нашој општини спроводи већ четири године.

Након обиласка Змајеве школе, Туристичка организација из Руме је показала гостима центар Руме: Градски трг, цркву Силаска Светог Духа на Апостоле (са делима чувеног сликара Уроша Предића) и Градски музеј са различитим изложбеним поставкама. Након упознавања са историјатом и најважнијим личностима Руме, обилазак је настављен у чувеном румском излетишту Борковац упознавањем са језером, базеном, гастрономском понудом и предивном природом борове шуме.

Други дан пројекта је био предвиђен за обилазак Градске пијаце, бројних трговина и куповину сувенира. У наставку програма гости су посетили суседну Општину Врдник, а у њој манастир Раваницу, Врдничку кулу и излетиште Змајевац. На овом излетишту гости су имали прилике да испробају све сремачке специјалитете, укључујући “котлић”, кулен и штрудлу.

Трећи дан је био предвиђен за обилазак Сремских Карловаца, Петроварадинске тврђаве и Новог Сада.

У току боравка директора и наставника организовани су вечерњи програми у познатим румским ресторанима уз тамбураше и богату сремачку трпезу.

Важно је и напоменути да су гости из Сарајева искористили свој боравак у нашем граду да се и вакциниши против корона вируса, на вакциналном пункту у румском Културном центру.

Поред несумљиве користи за унапређење рада школа које су укључене у овај пројекат највећи добитак је онај људски и стварање пријатељстава за читав живот.

У наредној фази пројекта планирано је укључивање ученика и родитеља и наставак активности у Београду, на јесен.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Конкурси за пројекте
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor