img

Вести

Превентивни преглед најбољи инструмент у борби против рака грлића материце

img

Print

Европска недеља превенције рака грлића материце у Србији се обележава по 12. пут, под слоганом „Стоп раку грлића материце“ у периоду од 28. јануара до 3. фебруара. У акцију облежавања се укључио и Дом здравља „Рума". Овом недељом преносимо поруку о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце, каже директорица румског Дома здравља Јелена Стојанац Мрачевић.

"У жељи да се пренесе свест и порука женама о значају доступних мера превенције у циљу сузбијања болести рака грлића материце апелујемо на све жене да је рак грлића материце болест која се може спречити. Тим поводом у Дому здравља је организована акција превентивних гинеколошких прегледа. Позвала бих све жене да одвоје дан када ће посетити свог лекара и показати бригу за своје здравље, јер је превенција управо највољи инструмент у борби против канцера", рекла је директорица Стојанац Мрачевић.

Доктор Небојша Церо, спец. гинекологије и акушерства, каже да је одзив жена током ове акције одличан, али и да је и даље неопходно радити на подизању свести о значају превенције карционома грлића материце, јер је реч о подмуклој болести.

"Статистички ми смо четврта земља у Европи по оболевању од карцинома грлића материце, а друга по смртности. 1.300 жена нам годишње оболи од ове болести, а њих 500 умре. Дужност нам је да овакве акције спроводимо, не само да чекамо европске дане, већ да имамо и своје. Жене се углавном јављају на прегледе у касним фазама и то је највећи проблем. Морам нагласити да је превентивни преглед од кључног значаја, јер се ради о органу који није видљив оком. Преглед је веома једноставан, безболан и жене морају да знају да на преглед долазе због себе, свог здравља и да је важно да усвоје праксу редовних превентивних прегледа", апеловао је др Церо.

 Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor