img

Вести

Оснаживање младих предузетника у сектору пољопривреде

img

Print

Ученицима Средње пољопривредно - прехрамбене школе “Стеван Петровић - Бриле” из Руме јуче је представљен пројекат “Оснаживање младих предузетника у сектору пољопривреде“ и конкурс на који су позвани да се пријаве уколико желе да развијају породично газдинство.

Пројекат подршке младим предузетницима се реализује у оквиру пројекта немачке развојне сарадње Подстицање запошљавања младих, а реализују га Општина Рума и Фондација Ана и Владе Дивац у партнерству са Средњом прехрамбено - пољопривредном школом "Стеван Петровић Бриле".

Сви кандидати ће проћи кроз програм едукације и подршке за развој пословне идеје и бити у конкуренцији да добију опрему и средства за развој пословања.

"Има смисла бавити се пољопривредом, а да са добром идејом и посвећеним радом можете направити подвиг и са скромнијим средствима", казао је на јучерашњем предствљању пројекта Урош Делић из Фондације Ана и Владе Дивац.

"Циљ је да подстакнемо ученике пољопривредних школа да се након завршених студија врате на своје породично газдинство и ту нађу своју будућност. Понудићемо свима који се пријаве за конкурс обуку за бесплатно писање бизнис плана. Знамо да је то јако важна вештина, не само да би се пријавили на наш конкурс, већ да би могли да аплицирају на било који други јавни позив. Жеља нам је да кроз рад дођемо до десет ученика са најбољим пројектним идејама и са њима ћемо радити детаљније, више... Заједно са Општином Рума обезбедили смо средства да пет најбољих пројеката помогнемо средствима у износу од 2.000 евра по ученику", рекао је Делић.

Ученици румске Пољопривредне школе имали су јуче прилику да чују искуства младих људи који су већ сада успешно баве пољопривредом. О својим искуствима су им говорили Јелена Марић из Ирига, власница млекаре “Carpe deim” специјализоване за производе од козјег млека и Мирослав Пушин из Добринаца, некадашњи ученик пољопривредне школе и члан успешног породичног газдинства.

Мирослав је након завршеног Природно-математичког факултета одлучио да се врати пољопривреди, како каже, није хтео да се задовољи примањима од 20-30 хиљада динара, јер је постојала могућност да на свом домаћинству заради мало више пара за живот и своју породицу.

"Овај пројекат је јако добар јер је подстицај за младе пољопривреднике. Када сам ја био ученик ове школе нису се одржавале никакве презентације и ништа није било стимулативног типа да на пример неком помогну, уколико млад човек нема могућности да иде на факултет, јер данас школовање није ни мало лако. Министарство пољопривреде сваке године расписује конкурсе за доделу подстицајних средстава које би млади људи требали да користе. Општина Рума има јако добру Пољопривредну стручну службу која је сваком пољопривреднику на располагању, да пропрати све конкурсе и благовремено их обавести. Ја обрађујем око 50 хектара земље, нешто је под закупом, а нешто у власништву. Бавим се ратарством и повртарством пошто радим за маркете, полако напредујем, са системима за наводњавање повећао сам принос и задовољан сам животом на селу", истакао је млади пољопривредник из Добринаца.

Све активности се реализују у оквиру пројекта Подстицање запошљавања младих који у оквиру Немачке развојне сарадње реализује Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), у сарадњи са Министарством омладине и спорта Републике Србије, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства привреде и Националне службе за запошљавање.

 Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor