img

Вести

Етнолошко благо Косова и Метохије у Завичајном музеју

img

Print

У оквиру манифестације "Музеји за 10" данас је у Завичајном музеју Рума отворена изложба посвећена богатству српске традиције. Реч је о гостујућој изложби "Етнолошко благо Косова и Метохије", Музеја Приштине, са привременим седиштем у Београду, ауторке Мине Дармановић.

Пред румском публиком је изложено национално благо нашег народа, део народне ношње и накита Срба са Kосова и Метохије, казала је на отварању изложбе Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

"После јучерање изложбе посвећене Гомолави, из наше северне селимо се у јужну покрајину, на Косово и Метохију, где се, захваљујући Музеју Приштине, са привременим седиштем у Београду, ближе упознајемо са етнолошким благом нашег народа. У оквиру ове изложбе биће одржане и ђачке радионице са ученицима нижих разреда. Уз стручну помоћ они ће правити магнете које осликавати шарама са косовским везом, мотивима са косовских тканина", изјавила је директорица Коњевић.

Ауторка изложбе кустос - етнолог Мина Дармановић, истакла је да ће румска публика имати прилику да види и фотографије оригиналних музејских предмета, али и оригиналне предмете превасходно накит, који показују сву умешност и виртуозност професионалних мајстора.

"Изложба се састоји од фотографија оригиналних музејских предмета из етнографске збирке приштинског музеја. То су делови ношње, комплети ношњи са KиМ и накит. У витринама су изложени и оригинални предмети превасходно накит за главу, разноврсни укошњаци, игле, наушнице, накит за груди, ланци, брошеви привесци, као онда и чувени косовски вез са рукава, фрагмент са рукава женске невестинске кошуље, то је централно Kосово, околина Приштине, гривне, наруквице, појаси и пафта. То су све рукотворине професионалних мајстора, накит кујунџија који су имали богату и дуговековну традицију у градовима KиМ", рекла је Мина Дармановић.

Изложба је за посетиоце, уз поштовање превентивних мера, отворена све до половине јуна.

За Европску ноћ музеја, у суботу 15. маја, кустос - етнолог Јеленa Арсеновић одржаће онлајн предавање на тему "Зооморфни и вегетабилни мотиви на народним тканинама - веровање и предања".
donor
donor
donor
donor