img

Вести

Занимљиве изложбе у Завичајном музеју - Спој историје и фантастике

img

Print

Ангажована уметност - најбоље су речи којима се може описати несвакидашња изложба "Хибридни свет Гомолаве - наслеђе као инспирација", младог ликовног уметника Филипа Ткалца.

Сваки посетилац изложбе кренуће на својеврстан пут од седам хиљада година,у којем ће од ране историје  и археолошког локалитета Гомолова, путовати у будућност и где ће се кроз призму хибридности, трансхуманизма и трансанимализма срести са оним што човечанству може донети "Врли нови свет".

Овом изложбом данас је у Завичајном музеју Рума отворена манифестација "Музеји за 10", чији је покровитељ Интернационални комитет музеја за Србију и Министарство културе Републике Србије.

Ове године је тема "Будућност музеја, нове идеје, нове праксе" и у оквиру ње музеји широм наше земље праве адекватне изложбе, казала је на данашњем свечаном отварању манифестације Бранислава Коњевић, директорица Завичајног музеја Рума.

" У складу са темом овог пута смо се одлучили за изложбу "Хибридни свет Гомолаве - наслеђе као инспирација" аутора Филипа Ткалца, уметника из Хртковаца и изнети су предмети са археолошког локалитета Гомолава Хртковци из фундуса нашег Музеја. Археолог кустос Урош Николић је уприличио тај део поставке. Нагласила бих да ће бити урађена и радионица са децом школског узраста 5. и 6. разреда, управо из оног периода који они из историје проучавају у петом и шестом разреду од праисторије до средњег века. Једна радионица ће бити "Митско биће из мог дворишта"", истакла је директорица Коњевић.

Изложба Ткалца се састоји од 13 радова, али она се не доживљава само визуелно, јер сваки цртеж, прати и оригинални текст, а све са циљем да заинтригира посетиоце  да запитају сами себе зашто, кад и где је настао тај нови свет и да ли у оваквој верзији света виде будућност...

Један од најзначајних налаза са Гомолаве - статуета двоглавог идола настала око 4.700 п.н.е., инспирација је и полазна је тачка од које почиње, али и са којом се у 2.300 години н.е завршава уметнички круг еволуције.

"Серијом ових радова сам желео да прикажем како би заправо изгледала будућност уколико би драстично употребљавали генетски кибернетички инжењеринг. Полазна тачка у мом размишљању је била ова двоглава неолитска статуета, не само зато што се она налази на археолошком налазишту Гомолава у Хртковцима одакле сам ја и ту налазим неку везу, него зато што је она једна од најстаријих хибридних статуета на свету. Напомињем да нисам ни заговорник, ни противник генетског кибернетичког инжењеринга него само желим да посматрачи када виде ову изложбу, да сами просуде да ли је ово нешто позитивно или негативно. Заправо футуристи су у уметности често покушавали да предвиде будућност и на неки начин и ја то покушавам и позивам људе да сами процене да ли треба да се играмо са овим стварима или не", рекао је Филип Ткалац и напоменуо да су радови настали белим сувим пастелом на црном хамеру, док су пропратне скице рађене тушем.

"Сматрам да овим промовишем и археолошко налазиште у мом селу које не добија довољно пажње у односу колико би требало, заиста једно од најважнијих у овом делу Европе", нагласио је Ткалац.

"Оно где археологија застане, а то је нека интерпретација у смислу имагинарног, ту уметност наставља, тако да ова изложба наставља тамо где смо ми археолози стали", сматра Урош Николић, кустос археолог Завичајног музеја Рума.

Питање да ли је добро или лоше играти се са биолошким и кибернетичким инжињерингом намеће се као тема о којој ће сваки посетилац изложбе размишљати. Изложба траје до 12. јуна.

Већ сутра, у оквиру исте манифестације "Музеји за 10", у Завичајном музеју Рума од 13 часова биће отворена изложба "Етнографско наслеђе Косова и Метохије".
donor
donor
donor
donor