img

Вести

Одржана XI седница СО Рума

img

Print

Одборници Скупштине Општине Рума усвојили су на данашњем 11. заседању Одлуку о давању сагласности за прикључење ЈП "Комуналац" систему Регионалне депоније "Срем-Мачва".

Ово је конкретан корак ка затварању градске депоније и прикључењу регионалној депонији, поручио је за скупштинском говорницом председник Општине Рума Слађан Манчић.

"Добили смо сагласност обе градске скупштине, ГС Шабац и ГС у Сремској Митровици и неопходно је било да и ми дамо сагласност нашем јавном предузећу да се прикључи регионалној депонији. Сигурно је да неће бити лако затворити градску депонију, доста напора ће морати да се уложи у санирање и затварање, но, циљ нам је да смеће врло брзо одлажемо на регионалној депонији "Срем - Мачва". Зато ћемо обезбедити сву логистику потребну за адекватно одлагање смећа на регионалној депонији. Још нам предстоје значајни разговори везани за економски део, у смислу цене која ће задовољити и једну и другу страну и наше јавно предузеће", рекао је председник Манчић.

Са 39 гласова за изгласан је Извештај о раду Oпштинског Штаба за ванредне ситуације општине Рума за 2020. годину. У протеклој години одржане су 32 седнице Штаба и донето је исто толико наредби.

Председник Манчић је истакао да је Штаб радио у доброј синхронизацији и са локалном самоуправом и са привредним субјектима.

"Предузимали смо разне мере по налозима које смо добијали са вишег нивоа, али смо користи све домаће расположиве ресурсе у смислу сузбијања, превентивног деловања, заштите наших грађана. Делили смо заштитну опрему, маске, рукавице, дезинфекциона средстава, све је то дељено бесплатно нашим грађанима, нашим малим и средњим предузећима, радили смо дезинфекцију улаза, тргова, јавних установа. Помагали смо пензионерима, привредницима, пољопривредницима. Одлуком Штаба смо поделили скоро 15.000 хуманитарних пакета нашим најстаријим суграђанима и корисницима социјалне помоћи, али и свима који су нам се обратили за помоћ. Пакети су били вредности од око 2.500 динара. Кроз све акције које смо спроводили штитили смо наш буџет, сама чињеница да су ти пакети били вредности око 35 милиона, за све те акције смо из нашег буџета потрошили 8.600.000 динара. Донатори, наша привреда нам је донирала велику количину робе за хуманитарне пакете. Са друге стране поделили смо 20 милиона динара као помоћ нашим малим и средњим предузећима који су у моменту ванредног стања били затворени. Три милиона динара смо определили за откуп пољопривредних производа од наших пољопривредника који су у том моменту имали одређене производе које нису могли да пласирају. То је показало добру сарадњу Штаба, локалне самоуправе и привреде, да сви заједно помогнемо нашим суграђанима", напоменуо је Манчић захваливши се великом броју волонтера који су били укључени у све те акције, јавним предузећима, Црвеном крсту, установама и свима онима који нудили и пружали помоћ, подсетивши да је многе акције Општина Рума радила пионирски, те да су и маске дељене бесплатно грађанима чак и онда када их није било у слободној продаји.

На иницијативу урбанистичког и водопривредног предузећа "Вода Војводине"  на дневном реду се нашла и Одлука о изради Плана детаљне регулације за реконструкцију одбрамбене линије на левој обали Саве код Кленка. Ради се о небрањеном делу који деценијама уназад услед великог водостаја реке Саве угрожава насељено место Кленак.

Одлука омогућава изградњу новог насипа у близини моста и трасе новог ауто-пута, чиме би Кленак био стопостотно заштићен од високих вода из речног корита Саве.

Одлука о комуналним делатностима на територији општине Рума усвојена је ради усаглашавања са новим прописима и законима са републичког нивоа.

Скупштина је изгласала и Предлог Одлуке о спровођењу јавног конкурса за именовање директора јавних прeдузећа чији је оснивач општина Рума, а у оквиру тачке избори и именовања именовани су директори и  в.д. директори у неколико јавних установа и једном јавном предузећу.

Директори (мандат четири године):

Солидарност  - Војислав Миоковић;

Спортски центар "Рума"- Игор Дамјанчук;

Туристичка организација Општине Рума - Татјана Дошен.

В.д. мандати (до 6 месеци):

Центар за социјални рад - Јелена Овцин;

Културни центар "Брана Црнчевић" - Катарина Филиповић;

ЈП "Стамбено" - Бранислав Петровић.

Румски одборници су подржали Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације "за део блока 4-1-2 у централној зони" у Руми, као и  Предлог Одлуке о изради Измена и допуна Плана генералне регулације насељеног места Добринци, а усвојени су и извештаји о раду за 2020. годину Културног центра "Брана Црнчевић" и Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".
donor
donor
donor
donor