img

Вести

Подршком до једнаких могућности – У сусрет променама

img

Print

У току наредне седмице очекује се почетак радова на адаптацији простора у УПВО „Полетарац“ - објекат „Ливаде“. Ову инвестицију финансира Општина Рума, као суфинансијер пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“,  у укупном износу 499.950,00 динара. У адаптираном простору формираће се мешовита обданишна група , коју ће похађати деца из Павловаца и Руме.

Пројекат „Подршком до једнаких могућности“  има наколико специфичних циљева: унапређење доступости предшколских услуга за децу из осетљивих друштвених група, правичност- допринос остваривању једнаких могућности за учење и развој деце из осетљивих група, обезбећивање подршке породицама за развој родитељских компетенција и јачање капацитета институција и организација у ЈЛСУ за пружање услуга деци и породицама из осетљивих група. У реализацији пројекта учествују Општина Рума, УПВО „Полетарац“ Рума, Центар за социјални рад Рума, Црвени крст Рума и Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама Рума. Директни корисници су деца од рођења до 6,5 година старости и њихови родитељи/старатељи.

Износ одобрених средстава је 5.675,768,00 динара.

Тренутно се реализује прва фаза пројекта, током које је планирано повећање обухвата деце у местима у којима препозната потреба за већим укључивањем деце у вртић. У селима Витојевци и Грабовци, формираће се мешовите обданишне групе у трајању од 4 сата, којима ће бити обухваћено 40-оро деце узраста од 2-5 година. У Кленку ће се реализовати двосатни диверсификовани програми у које палнирамо да укључимо 22.  деце, такође узраста од 2- 5 година.

Поред овог, планирани су разнврсни облици подршке породицама са циљем унапређења родитељских компетенција – трибине, саватодавно-инструктивни рад, посете породицама, а који ће се раелизивати поштујући епидемиолошке мере.

О Пројекту- Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализује Пројекат инклузивног предшколског васпитања и образовања уз помоћ зајма Светске банке. Циљ Пројекта је унапређивање доступности, квалитета и праведности предшколског васпитања и образовања за свако дете од рођења до 6,5 година, нарочито за децу из социјално и економски угрожених друштвених група.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor