img

Вести

Отварање православне ризнице и 10 милиона динара за обнову верских објеката

img

Print

Председник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кући Његово Преосвештенство Епископа сремског Господина Василија и архијерејског намесника румског Сретена Лазаревића. Председник Манчић је, у друштву начелника Општинске управе Душана Љубишића и директорице ЈП "Паркинг и инфраструктура" Владиславе Стаменовић, са Епископом Василијем разговарао о сарадњи локалне самоуправе и Српске православне цркве, средствима које ће румска општина обезбедити за обнову верских објеката и отварању православне ризнице у граду.

И ове године Општина Рума ће издвојити 10 милиона динара за обнову и санацију верских објеката, рекао је Манчић и напоменуо да ће средства бити доступна свим месним заједницама, а предлог шта је то приоритетно ће управо дати Црква.

"Разматрали смо и могућност отварања црквене ризнице или музеја православних драгоцености у Руми. Мислимо да би то било доста значајно за наш град, упознати смо са искуством Сремских Карловаца где велики број туриста долази у православне ризнице и упознаје се са духовним, културно - историјским наслеђем нашег народа. Општина ће зато подржати идеју СПЦ и потрудити се да обезбеди простор за ризницу и на добром смо путу да нађемо решење", изјавио је Манчић.

Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије се захвалио Општини Рума и председнику Манчићу на великом разумевању и подршци у очувању богатог верског и духовног блага на територији румске општине.

"На територији румске општине имамо велико културно - историјско благо, које се у свету веома цени. Наше иконостасе у црквама, старе и по 200 или 300 година, сликали су најврснији уметници својег доба. Драго ми је да Општина Рума препознаје драгоцености и културно благо својег народа и издваја средства за обнову цркви. Срећни смо што је идеја о културном кутку, тј. ризници/музеју у Руми наишла на добар пријем и што ћемо имати место где ћемо моћи да на једном месту објединимо и грађанима покажемо све оне драгоцености, књиге, иконе из намесништва", казао је владика Василије.

Епископ је честитао и стогодишњицу присаједињења Срема Србији и нагласио да је обнова Саборне цркве у Руми, чији је иконостас осликао Урош Предић, један од важнијих послова пред предстојећу прославу у новембру ове године. Такође, он је напоменуо и да ће сви фрушкогорски манастири имати велики удео у промоцији Новог Сада 2021. године, када тај град буде европска престоница културе.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor