img

Вести

Нови ауто-пут доноси бенефите Руми, али и целој Србији

img

Print

Председник Србије Александар Вучић обишао је данас радове на новом мосту преко Саве код села Мачвански Причиновић, будућег ауто-пута Рума–Шабац и брзе саобраћајнице Шабац–Лозница.

Александар Вучић је у разговору са представницима азербејџанске компаније „Азвирт" затражио да се убрзају радови, а посебно на траси ауто-пута. Председник је добио обећање од извођача да ће ауто-пут од Руме до Шапца бити завршен до краја септембра или почетка октобра 2023. године, а брза саобраћајница од Шапца до Лознице до краја октобра 2024. године.

„Извођач је скратио рокове за годину и три месеца, што је велика ствар", додао је Вучић.

Вучић је рекао да "Азвирт" добро ради и да је задовољан како се одвијају радови на изградњи новог моста додајући да је јако важно да се што пре заврши тај путни правац.

Ово је веома важно за грађане овог дела Србије. Ауто-путеве градимо како би грађани имали од тога корист. Србија ће бити умрежна ауто-путевима и брзим саобраћајницама и биће потпуно другачија земља. До краја 2025. године Србија ће бити непрепознатљива у односу на оно од пре неку годину", нагласио је Вучић.

Обиласку радова су присуствовали и министар грађевинарства Томислав Момировић, директор "Коридора Србије" Александар Антић, в. д. директор "Путева Србије" Зоран Дробњак, председник Општине Рума Слађан Манчић и градоначелник Шапца Александар Пајић.

Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да ће нови ауто-пут Нови Сад –Рума – Шабац са Фрушкогорским коридором и касније брзом саобраћајницом од Шапца до Лознице донети бенефите свим општинама и градовима, јер ће ти путеви повезати привреду, поспешити развој и подићи стандард живота свих грађана.

„Све иде по плану и велика је вероватноћа да ће овај део деонице заједно са мостом преко Саве и 21,5 километара ауто-пута до Руме бити готов и пре рока. У наредне две године упослиће се додатна наша грађевинска оператива, са друге стране подићиће се потрошња, овде у сваком моменту ради 200-300, очекује се чак и 500 радника, сви ти радници негде бораве, троше новац, добијају плату, а да не причамо о свој потребној логистици која је неопходна за изградњу овако капиталног пројекта“, рекао је Манчић.

Председник Србије Александар Вучић још једном је искористио прилику да похвали рад румске локалне самоуправе нагласивши да је Рума, у тренутку када је СНС дошао на власт, имала 576 милиона динара дуга, а да је данас то стабилна локална самоуправа која свакодневно на рачуну има 200 и више милиона динара, да Рума ником ништа не дугује и да је он за врло кратко време у том граду отворио шест фабрика.

За развој и просперитет Руме најзаслужнији је управо председник Вучић и његова политика, сматра први човек румске локалне самоуправе Слађан Манчић.

Једноставно он је тај који је омогућио да ми са једне стране обезбедимо и изградимо радне зоне, да постанемо атрактивни за потенцијалне инвеститоре, а са друге стране да држава са својим субвенцијама стане иза тих инвеститора и на крају крајева да запослимо велики број људи и попунимо наш општински буџет. Из тог буџета ми сада финансирамо и радимо све оно што је неопходно на територији наше општине и свакако да је Председник могао да дође код нас и много више пута, јер смо много више фабрика отворили уз његову помоћ, али због силних обавеза на комплетној територији Србије, тренутна је бројка шест. Врло брзо у Руми се отварају још две велике фабрике британски Албон и холандско-македонски Гресто и можда ћемо већ у мају упутити позив председнику Вучићу да по седми пут отвори фабрику на територији наше општинe", поручио је Манчић.

Мост од Шапца до Кленка имаће 28 стубова и биће дуг нешто више од 1,5 километра. Читава саобраћајница од Руме до Лознице биће дуга 77 километара и имаће велики значај за развој привреде овој дела Србије. Уговорена цена радова је 467,5 милиона евра, а радове изводи азербејџанска компанија "Азвирт" са домаћим подизвођачима.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor