img

Вести

Обележена 22. годишњица од НАТО агресије

img

Print

Полагањем венаца на Градском гробљу данас је Руми обележена 22. годишњица од почетка бомбардовања СР Југославије. Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан 1999. годинe. Представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и грађани положили су венце на споменик погинулима у ратовима од 1990. до 1999. године.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић и заменица председника Општине Рума Александра Ћирић су истакли да је дужност свих нас да негујемо културу сећања, да одамо почаст свим жртвама, подсетимо на херојство свих који су бранили своју отаџбину, али и укажемо на монструозност и неправедност НАТО "интервенције" лицимерно назване "Милосрдни анђео", а која је заправо била најогавнија, злочиначка агресија.

"Важно је обележавати све важне датуме из наше историје, јер колико негујемо културу сећања толико проширујемо могућности за наше напредовање у будућности. Важно је указивати на истину, јер смо сведоци да се у неким страним центрима моћи, али и у појединим случајевима аутошовинизма, покушава искривити слика о бомбардовању", казао је Ковачевић, који је после полагања венаца прочитао своју песму "Одговор Гинтеру Грасу немачком књижевнику на Велики четвртак лета господњег 1999.", која је објављена у књизи "Сумрак запада" у издању Вечерњих новости.   

Председник СУБНОР-а Општине Рума Томислав Милић подсетио је окупљене на бомбардовање нашег града и настрадале грађане из румске општине.

"24. март - датум за сећање, за памћење, дан да се никад не заборави. Дан када је 19 земаља започело агресију, без повода, на једну малу слободарску земљу. Увек искористимо прилику да подсетимо и на наше суграђане који су изгубили животе у тој агресији, њихова имена се морају поменути. Цивилна жртва је била Румљанка Милена - Цица Малинић, настрадала у гранатирању аутобуса, у тренутку када је ишла да обиђе сина који је служио војни рок на Косову и Метохију, погинули су и војник Бранко Чутурило из Кленка и припадник посебних јединице Полиције, у саставу јединице Сомбора, Жељко Раужан из Хртковаца. У жртве се са правом убраја и Миша Убоја, младић који је погинуо 1998. године као редован војник у сукобу са шиптарским терористима", подсетио је Милић.

За време бомбардовања извршено је 58.574 авионска налета, бачено је 25.000 тона експлозива, укључујући касетне бомбе. На касарну у Руми пало је 6 бомби и начињена велика материјална штета. Процене штете које је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди долара. Коначан број жртава званично није саопштен, а српске процене се крећу од 2500 погинулих и 5000 рањених. Међу страдалима било је 79 деце...
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor