img

Вести

Заједничком сарадњом до капиталних ЕУ пројеката

img

Print

Привлачење средстава из фондова Европске уније и финансирање капиталних пројеката у нашој општини била је централна тема данашњег разговора председника Општине Рума Слађана Манчића и директора Фонда "Европски послови" АП Војводине Александра Симурдића.

Фонд "Европски послови" је та спона која је недостајала у реализацији одређених пројеката финансираних из фондова Европске уније, казао је председник Манчић и истакао да Фонд пружа руку сарадње, да буде посредник при аплицирању ка великим средствима на конкурсима ЕУ.

"Најављује се ИПАРД који ће бити усмерен ка локалним самоуправама. Но, ту су и други пројекти везани за Агенду 2030, за привлачење привредних субјеката, то јест нових инвестиција. Фонд ће заједно са нашим Одељењем за локални економски развој да ради на тим пројектима, да заједнички аплицирамо и да покушамо да у што већој мери привучемо средства на територију наше општине. Ми већ имамо искуства у привлачењу средстава из ЕУ, међутим, заједнички циљ је да капиталније пројекте реализујемо у перспективи", рекао је након састанка први човек румске локалне самоуправе, захваливши се на посети директору Симурдићу и његовим сарадницима.

Фонд "Европски послови" је пре нешто више од месец дана започео посету општинама на подручју АП Војводине, како би мапирао потребе локалних самоуправа, али их упознао и са могућностима новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније за период 2021-2027.

Директор Фонда "Европски послови" АП Војводине Александар Симурдић је напоменуо да је наредни корак кластеризација свих 45 општина уз формулисање локалних и регионалних приоритета, а паралелно са тим и јачање институционалних, односно управљачких капацитета јединица локалне самоуправе за што ефикаснију апсорпцију средстава.

"Нама заправо јесте идеја да у синергији Фонда и локалне самоуправе заправо Владе АП Војводине, али Републике, дођемо до што ефикаснијег коришћења средстава која нам стоје на располагању, а кроз неких пет приоритетних тематских области које су са једне стране и потреба свих јединица локалне самоуправе на подручју Војводине, али и леже у основи приоритета новог вишегодишњег финансијског оквира. Дакле од зелене агенде, преко привреде, пољопривреде, здравства, културе, науке и образоања, тако да оно што нас у наредном периоду очекује јесте једна ефикаснија, надам се учинковитија, али пре свега динамичнија сарадња локалне администрације и Фонда заједно са Покрајинском владом, а како бисмо спремо дочекали позиве који у значајнијем и већем броју наступају од 2022. године", поручио је Симурдић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor