img

Вести

Апел - поштујте превентивне мере

img

Print

С обзиром на пораст броја заражених из румске ковид амбуланте упутили су апел становништву да се поштују прописане превентивне мере у борби против вируса COVID-19.

Др Емилија Освалд координаторка румске ковид амбуланте напомиње да се вакцинација одвија несметано у Руми, те да ће са данашњим даном бити вакцинисано више од 6.000 грађана, док је половина већ и ревакцинисана.

"Апелујем на становништво да буду јако опрезни, да изађемо из овога, ја верујем, као и сви здравствени радници, да су у питању недеље када ћемо моћи да одахнемо. За то је потребна и масовна вакцинација и поштовање превентивних мера", поручила је др Освалд и додала да се за сада вакцинација на пунктовима у Културном центру и у Дому здравља обавља преподне, а ревакцинација поподне, а да ће свакако становништво бити обавештено уколико буде дошло до некаквих битнијих промена.

"Што се тиче вакцинације наравно да је императив, али морамо да скренемо пажњу пацијентима да вакцина ствара антитела, али да то не подразумева да је опуштено понашање и непоштовање мера дозвољено. Овај скок броја заражених није због вакцина, него је због тога што су људи примили вакцине, а не поштују мере мислећи да су у потпуности заштићени са једне стране, са друге стране неодговорно понашање од стране становништва по питању толиког масовног окупљања. Сво наше неодговорно понашање од пре две-три недеље или месец дана ево сада се испољава", сматра др Освалд.

"Радује нас што у Руми запослени у здравственом систему прате све протоколе и немамо никаквих нежељених догађаја. Међутим, здравствени систем у оквиру Републике Србије је дефинитивно пренапрегнут, заиста смо на ивици издржљивости. Ми смо и пре короне имали недостатак у људству, односно једва смо постизали да све те пацијенте који су хрлили ка нама прегледамо. Да би вакционални пунктови у Руми функционисали потребно је на дневном нивоу осам лекара. Дом здравља "Рума" нема петсто лекара, него много мање, па су чак и специјалисти уз свој редован ток рада, били повремено ангажовани у ковид амбулантама како бисмо могли све да покријемо", казала је др Освалд и напоменула да се на нивоу румске општине бележи раст броја заражених.

"Јуче смо имали 107 прегледа, од тога 42 прва прегледа. Јесте понедељак и увек је тај скок у понедељак и уторак очигледан. Но,ми од јануара нисмо имали оволики број прегледа ни понедељком. Апелујемо сваки дан и сваки пут кад год се видимо да се мере поштују и да становништво буде опрезно", казала др Освалд.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor