img

Вести

X седница СО Рума - О изградњи пречистача, решавању проблема градске депоније и другим важним развојним пројектима

img

Print

X седница Скупштине Општине Рума одржана је данас у Малој дворани Културног центра "Брана Црнчевић", а свих предложених 13 тачака дневног реда су усвојене. Највише је било речи о Плану развоја Општине Рума за 2021-2030. године, стратешком документу који је урађен стручно и одговорно, како је за говорницом нагласио начелник Општинске управе Душан Љубишић, док се председник Општине Рума Слађан Манчић осврнуо на бројне важне теме попут решавања проблема градске депоније, изградње градског пречистача и омогућавању квалитетнијег водоснабдевања у јужном делу општине, инвестицијама, реконструкцији Дома војске, предстојећим радовима у Главној улици, као и о актуелној епидемиолошкој ситуацији.

Начелник Љубишић је оценио да је стратешком Плану развоја дефинисано све оно важно и битно што ће наша општина у свим аспектима друштвеног живота да ради, практично, у наредних десет година.

"Урађена је комплетна анализа привредне ситуације, социјалне сиутације, економске, образовне итд. где су практично дефинисани приоритети које ми намеравамо да реализујемо у наредном периоду, као и носиоци који су задужени и одговорни за реализацију. Посебан акценат стављен је на екологију и заштиту животне средине и решићемо неке велике проблеме из тих области. Важно је рећи да она стратегија која је важила до 2020. године анализом је утврђено да чак 80 одсто оного што је било зацртано је и реализовано и важно је да у будућем периоду радимо онако како смо радили и раније", изјавио је Љубишић.

За председника Манчића нема сумње да ће Рума ићи напред, јер пројекти које држава финансира, попут новог ауто-пута, позиционирају Руму на врх привредне мапе Србије.

"Велики државни пројекти који су у реализацији или ће бити реализовани су нам подстрек, стога Рума мора да искористити своју шансу за напредак и побољшање стандарда свих наших грађана. Изградња новог ауто-пута, Фрушкогорског коридора, је нешто што ће у великој мери нама омогућити да будемо још инвестиционо интересантнији. Ситуација је добра и сада. Отварају се нова радна места, купују парцеле на "Румској петљи. Компанија "Албон" је завршила изградњу друге фабрике, која ће упослити 200 људи. Све је готово, чекају се машине из Енглеске и очекујемо у мају почетак рада и те фабрике", казао је председник Манчић и напоменуо да и  холандско-македонска компанија "Гресто" финишира радове на свом логистичком центру у Руми.

Анализирајући План развоја Општине Рума за 2021-2030. године, први човек румске локалне самоуправе је истакао да је иградња пречистача један од најважнијих пројеката.

"Пред нама је изградња пречистача који смо најавили, пројекат који ће трајати три године где ћемо јасно ставити свима да знања да мислимо на заштиту животне средине, што сматрам и није било упитно, с обзиром на све досадашње активности локалне самоуправе. Кроз изградњу пречистача успели смо да убацимо 5,3 километара канализационе мреже, то јест да нашу радну зону "Румска петља" повежемо на колектор и самим тим избегнемо изградњу још једног пречистача на самој петљи", рекао је Манчић и поручио да је општински план да се у наредним годинама јужни део наше општине повеже на извориште воде и обезбеди квалитетније водоснабдевање за велики број грађана.

"Ту пре свега мислим на села Хртковци, Витојевци, Грабовци, Кленак и Платичево, то је реда величине између 50 и 100 милиона динара, планирамо да уђемо у израду документације и да на тај начин избегнемо све оне проблеме које имамо што се тиче квалитета локаних бунара односно квалитета пијаће воде из тих локалних бунара", казао је Манчић откривши да Општина већ увелико ради на решавању проблема градске депоније.

"Улазимо у проблем решавања градске депоније. Ми смо већ увелико у разговорима са Шапцом и са Сремском Митровицом да одлажемо смеће на регионалној депонији. У Шапцу сам недавно био, где смо направили одређену врсту договора, са Митровицом смо имали телефонски разговор, у плану је и састанак и надам се да ћемо постићи договор онакав какав нама одговара, те да ћемо смеће одлагати на регионалној депонији Срем-Мачва. На тај начин ћемо полако ући у затварање наше градске депоније. Планирамо чак и да услед потреба, ако је то потребно, да искористимо земљу од радова од ауто-пута не би ли ту депонију на адекватан начин засули и затворили", нагласио је председник Манчић.

Он је у разговору са новинарима напоменуо и да ће данас бити изабрана најповољнија понуда за реконструкцију Дома војске, да предстоји расписивање тендера за изградњу новог вртића "Коцкица 2", али и да ће Општина Рума искористити гарантни рок и од извођача радова тражити отклањање недостатака и пропуста у Главној улици.

"Чека се лепо време, да јутарње температуре не буду испод десет степени, и извођач ће поправити све недостатке у Главној улици. То је обавеза извођача и пошто је у гарантном року наш град то неће коштати ништа", рекао је председник Манчић.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији у Руми се бележи пораст заражених.

"Од петка до понедељка регистрована су 22 нова случаја позитивних на на корона вирус и закључно са јучерашњим даном евидентирано је 111 заражених грађана. Вакцинација иде добро. Готово 6.000 људи је вакцинисано, чини ми се 5.944 је примило прву дозу вакцина, а 3.111 лица се и ревакцинисало. Морамо се придржавати прописаних превентивних мера, носити маске, избегавати велике гужве и држати дистанцу", апеловао је председник Општине Рума.

Одлуком о прибављању непокретности у јавну својину општине путем размене непокретности, створени су предуслови да се направи нова улица која ће повезати Орловићеву улицу са Домом здравља "Рума", и то тик уз постојећу апотеку Дома здравља.

Одборници су изгласали нове в.д. мандате за досадашње в.д директоре ЈП "Гас-Рума", Установе Спортски центар "Рума" и Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".

За в.д. директора ЈП "Гас-Рума" је именован Драган Косановић, за в.д. директора Спортског центра "Рума" Игор Дамјанчук, а за в.д. директора Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Дамир Васиљевић Тоскић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor