img

Вести

Помоћ и привредницима и грађанима који примају социјалну помоћ

img

Print

Општина Рума је у јануару ове године издвојила 20 милиона динара финансирање два пакета мера помоћи намењених привредним субјектима и социјално угроженим становницима.

У оквиру помоћи привредницима, малим и средњим предузећима Општина Рума је до данас исплатила 13.750.000 динара од предвиђених 15.000.000, а од 231 пристиглог захтева, њих 203 је исплаћено, јер испуњавају потребне услове и критеријуме за помоћ.

"Позитивно су решена 203 захтева. Та мала локална предузећа: кафићи, фризерски салони, ресторани итд. запошљавају укупно 434 радника. То је као једна велика фабрика у Руми, тако да то није никако занемарљив број радника, број породица. Самим тим тај број показује оправданост мера подршке привредницима, које спроводимо, подсетићу, већ други пут на територији наше општине. Верујем да је ова сарадња на обострано задовољство. Ти привредници су евидентно осетили  потешкоће, радили су уз одређена ограничења, али ми смо желели да осете и солидарност локалне самоуправе. Сигуран сам да ће у будућности развијати свој бизнис и преко пореза и доприноса на зараде и они ће помогати своју општину. Ми смо и даље отворени за нове захтеве, докле год имамо средстава на позицији, но, у последњих пар дана стиже на један или два захтева. Могућност смо пружили свима. Велика већина, да кажем 95% привредних субјеката  који су активни, који раде, је већ искористило своје право", изјавио је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

Што се тиче помоћи за најугроженије становништво тај посао је завршен. Општина Рума је за кориснике социјалне помоћи измирила дуговања према ЈП "Водовод", за неизмирене рачуне за воду.

"Овом општинском мером обухваћено је 572 корисника социјалне помоћи који су имали дугове према ЈП "Водовод". Скинули смо терет са људи, реч је махом о вишегодишњим дуговањима. То су мали потрошачи, но, почетна дуговања, па камате, јасно је да је тешко било и очекивати да ће се та дуговања измирити. Желели смо да помогнемо тим људима, али и јавном предузећу да не уђе у проблем са пословањем. За овај вид помоћи смо издвојили 5.000.000 динара. Средства су пребачена јавном предузећу и ми смо тражили аналитичке картице да видимо да је дуговање сада сведено на нулу", казао је Манчић.

Када је реч о епидемиолошкој ситуацији бележи се пад броја позитивних на корона вирус и тренутно је у Руми евидентирано 119 особа позитивних на вирус Covid-19. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да је опрез неопходан и да се прописане превентивне мере морају поштовати. Што се тиче вакцинације она одвија по утврђеној динамици и до сада је вакцинисано преко 2.300 грађана.
donor
donor
donor
donor