img

Вести

25 одважних пливало за Часни крст у Руми

img

Print

Победник богојављенског пливања за Часни крст на језеру Борковац је Дејан Босанчић. Дејан, двадесетогодишњи студент из Руме, је до Часног крста допливао први у конкуренцији укупно 25 пливача, међу којима су биле и три даме.

Сви учесници су добили дарове у знак сећања на овогодишње богојављенско пливање. Српска православна црквена општина Рума је учеснике даривала са крстовима, фирма "Панонија" из Руме је победника и најмлађег учесника даривала са књигом "Пролог" Светог владике Николаја, док су Спортски савез општине Рума и Општина Рума победника даривали са златним крстом и новчаном наградом у износу од 10.000 динара. Новчану награду добила је и најбржа девојка Маријела Марковић, као и најмлађи учесник Стефан Евђенић (11) из Краљеваца.

Након што је први стигао до Часног крста Дејан Босанчић је данашње пливање окарактерисао као јединствено искуство.

"Ово ми је прва година да учествујем у пливању за Часни крст и стога је моје одушевљење још веће. Вода је била изузетно хладна, међутим, сви пливачи су са вером ушли у језеро. Имали смо велику подршку људи који су дошли да нас гледају и неизмерно сам срећан што сам учествовао у овогодишњем пливању за Часни крст. Сигурно ћу наредне године учествовати, а верујем и многи моји пријатељи, јер је ово заиста једна лепа традиција и јединствен начин да се обележи данашњи празник", рекао је Босанчић.

Испред локалне самоуправе све окупљене грађане на румском језеру поздравио је председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић.

"Највећу захвалност, поред организатора Српске православне црквене Општине Рума и Спортског савеза Општине Рума, дугујемо управо овим одважним људима који учествују у пливању за Часни крст. Снагу духа и вере је, за све ове године на Борковцу, показало преко стотину учесника. Ово је једно од ретких, условно речено, надметања где подједнаке честитке иду свим учесницима, а велико интересовање грађана који су дошли на Борковац да подрже пливаче импонује свима њима", рекао је Ковачевић.

Програм богојављенског пливања увеличали су чланови АНИП-а "Бранко Радичевић", а верски обред је служило Свештенство СПЦ у Руми, предвођено архијерејским намесником румским, јерејом Сретеном Лазаревићем.

"Данашње седмо по реду пливање за Часни крст у Руми је наставак свете лигургије коју смо служили у храмовима. Сви данашњи учесници биће у свему облагодаћени љубави Божјом и освећеном водом. Овај догађај је значајан за нашу ширу заједницу. По сведочењу Славка Хаџића, и то је податак за који ја нисам знао, откако се вода у језеру освећује и откако се плива за Часни крст, хвала Богу нико се на овом језеру није удавио", нагласио је Лазаревић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor