img

Вести

Донација ГИЗ-а за унапређење социјалних услуга

img

Print

Општина Рума уступила je данас 5 електричних бицикала новоформираној установи социјалне заштите "Солидарност", ради ефикаснијег рада геронто-домаћица.

Набавку бицикала је финансирала Немачка организација за међунардону сарадњу (ГИЗ) као подршку запосленима у области социјалне заштите у време поновног повећања броја заражених од вируса Kовид-19.

Председник Општине Рума Слађан Манчић подсетио је да румска локална самоуправа има добру сарадњу са ГИЗ-ом, те да је немачка организација, када је то било најпотребније, донирала нашој општини заштитну опрему, заштитне маске, рукавице и дезинфекциона средства.

"Морам да се захвалим немачкој организацији ГИЗ са којом ми дуже време имамо добру и успешну сарадњу и они нам помажу у разним пројектима. Ово је још један пример где су они Општини Рума донирали пет бициклова на електрични погон, нешто најмодерније, што до сада нисмо имали. Донирали су и рачунарску опрему: лаптоп рачунар, пројектор и мултуфункционални скенер, а све то у циљу да подигнемо ниво социјалне заштите на територији наше општине на виши ниво", изјавио је Манчић и додао да је вредност донације Руми скоро милион динара, те да геронто - програм обухвата и градске и сеоске месне заједнице.

"Ми смо пре неколико година купили, да тако кажем, обичне бицикле за све геронто-домаћице, како би боље функционисао сам програм. Ово је свакако модернији начин и нешто што ће у сваком смислу подићи ниво њихових услуга и омогућити им да на лакши и безбеднији начин иду од корисника до корисника, не би ли пружили услуге за које су надлежне", казао је председник Манчић.

Геронто-програмом у румској општини обухваћено је 240 домаћинстава, а ангажовано 22 геронто-домаћице, напомиње в.д. директор јавне установе "Солидарност" Војислав Миоковић и додаје да ће донација ГИЗ-а, посредством Општине, допринети побољшању квалитета пружања услуга.

"Трудимо се да омогућимо једноставнији рад нашим геронто-домаћицама, јер je то изузетно захтеван и одговоран посао, нико се ту ни не лакта да дође, да те послове ради. Имамо и неговатељице које су у оквиру тог програма у великим селима, тако да ћемо наћи неку расподелу у смислу броја корисника и територије која је покривена и слично. Ово јесте донација  ГИЗ-а, али се јасно види спремност Општине Рума да се укључи у све пројекте који могу побољшати квалитет социјалних услуга. С обзиром да су сад сви финансијски планови готови за следећу годину, ми ћемо следеће године имати готово 2,5 одсто општинског буџета опредељеног искључиво за социјалне услуге што је највише у Србији, прва следећа локална самоуправа је на 1,1 одсто свог буџета", поручио је Миоковић.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor