img

Вести

Рума је општина на коју се други угледају

img

Print

"С поносом можемо рећи да смо пионири у много чему. Ако неко зна где је то вртић већ три године бесплатан, да подсетим тада смо имали 1.200 малишана, сад их у вртићима имамо 1.750, нека каже. Ако било ко зна где су то бесплатни уџбеници за све основце или ако зна локалну самоуправу да, као ми, нема ни динара кредитног задужења, ко фактуре плаћа даном доспећа, ко је помогао током епидемије привреднике, пољопривреднике, ко је упослио 7.500 људи, нека слободно каже. Ценићемо и скинути капу. Многи нас већ узимају за пример како се води локална политика и то нас обавезује, да наставимо, да одржимо ниво и не сумњам да ћемо у томе успети", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић на свечаности уприличеној, уз поштовање превентивних мера, поводом прославе 24. новембра - Дана Општине и градске славе - Св. Стефан Дечански.

Уз присуство одборника и већника у Великој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" на свечаној седници СО Рума сумирани су резултати рада у последњих годину дана, а заслужним појединцима, колективима и организацијама уручена су општинска признања.

Том приликом емитован је и промо филм "Рума између два празника 24.11.2019.-24.11.2020." који је пружио осврт на све важне општинске пројекте који су реализовани упркос новонасталој ситуацији коју је диктирао корона вирус.

"Промо филм "Између два празника" је показао да има ствари које радимо на дневном нивоу, на месечном нивоу, али и на деценијском нивоу. Хватамо се у коштац и решавамо проблеме који су запарложени деценијама у нашем граду. Померамо ствари са мртве тачке, доносимо новитете, а оно што смо наследили унапређујемо. Не морамо ићи далеко у прошлост, довољно је да погледате само где је Рума била, без обзира на исти повољни географски положај, пре седам или осам година, а где је сада", напоменуо је председник Општине Рума, наглашавајући велику подршку грађана коју има румска локална самоуправа.

"Поносан сам јер су и грађани Руме препознали енергију, вољу и рад на терену. Подршка грађана је велика, страшно велика. На прошлим изборима испољена је искрена подршка људи који знају да цене оно што се у њиховој општини ради, гради и што се доприноси бољем животу. Настојимо да задовољимо и оне незадовољне. Чак ни највећи критичати не могу затварати очи пред оним што је у претходном периоду урађено. Без помоћи државе, Владе РС, председника Александра Вучића резултати би дошли, али много спорије и много касније. Имали смо велику подршку и то мора да се цени",  рекао је Манчић.

Дан Општине се прославља у знак сећања на 24. новембар 1918. године када су грађани Срема, овде у Руми, донели одлуку којим путем народ Срема и Војводине треба да крене после драматичних догађаја и политичких ломова који су уследили на крају Великог рата. Тог 24. новембра 1918. године овде у Руми је одржан Велики народни збор који су чинили изасланици народних већа, а који је сазвао др Жарко Миладиновић неспорни политички првак српског народа на простору Срема, подсетио је председник СО Рума Стеван Ковачевић, и додао да су тог 24. новембра 1918. године  грађани Срема остварили свој вековни сан, сан о политичком и државотворном уједињењу са својом матицом.

"Тог дана они су у Руми свој сан почели да живе и живе га ево већ 102 године. Нажалост, желим и овог пута да подсетим скоро исто толико година је требало да прође да би одборници Скупштине Општине Рума озваничили да је то датум који Руму уписује на историјску мапу српског националног корпуса и који са правом заслужује да га прогласимо као дан од посебног значаја за Општину Рума. Толико је година требало да прође да би политички представници грађана Општине Рума прихватили чињеницу да наши преци нису били безимени статисти на историјској позорници, да су и они приложили значајне дарове у ризницу нашег историјског памћења. Пригрливши овај датум као Дан Општине Рума ми смо се отргли из вековног историјског самозаборава и поносно се уписали у ред локалних заједница које негују своје идентитетске симболе и обнављају своју историјску самосвест. Зато, ево већ четврту годину заредом наше празнике обележавамо тако што се сабирамо и сагледавамо шта смо и колико урадили, да ли смо могли више, да ли смо данас бољи него што смо били јуче и колико су од нас бољи они који су испред нас, односно шта нам је чинити да их сустигнемо и да им се барем приближимо", казао је Ковачевић.

На свечаној седници се могло чути и да је привреда  мотор развоја румске општине, те да су ове године реализовани готово сви важни општински пројекти.

"Мотор румског развоја су компаније које послују на територији наше општине. Радне зоне се и даље попуњавају, фабрике проширују капацитете, развијају се, долазе нове инвестиције. Једина ствар на којој и даље радимо је реконструкција Дома  војске. Чекамо документацију и крајем месеца или почетком наредног, ћемо расписати јавну набавку. Средства смо обезбедили, корона је успорила неке пројекте, али није зауставила развој наше општине. Сви остали капитални пројекти су завршени или је њихова реализација у току", нагласио је председник Манчић.

Сви нови одборници су пред данашњу седницу на поклон добили монографију Руме.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor