img

Вести

Постављен контејнер за тестирање у циљу смањења гужве у ковид амбуланти румског Дома здравља

img

Print

У последње две недеље појачан је притисак на ковид амбуланту румског Дома здравља. На предлог Дома здравља у близини амбуланте постављен је контејнер за тестирање на корона вирус како би се грађани који долазе да се тестирају раздвојили од грађана који долазе на преглед и на тај начин смањила гужва у ковид амбуланти.

„Синоћ смо добили предлог директорице Дома здравља да би било добро да обезбедимо један контејнер где би Дом здравља издвојио једног лекара и сестру и појачао рад ковид амбуланте. Изашли смо у сурет и реаговали муњевито, данас смо поставили контејнер. Морам да се захвалим приватном предузећу из Руме, „Марко градња“ који нам је обезбедио контејнер и уступио га на коришћење док год је он потребан“, изјавио је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Тестирање на корона вирус ће се вршити на основу медицинских индикација и након прегледа, а одлуку о томе доноси лекар.

Претходне недеље се преко 800 људи прегледало у ковид амбуланти у Руми, 145 људи се тестирало, доста је велик притисак у овом моменту и резултат свега тога је да је закључно са јучерашњим даном 108 позитивних пацијената у румској општини.

„Епидемија узима маха и ми предузимамо све оно што је неопходно, све познате мере на предлог стручњака и штабова са виших нивоа власти не би ли утицали да се корона вирус што спорије шири то јест да број заражених буде што мањи. У наредном периоду ћемо имати сличних акција попут ове. Мере које смо и ми на нашем Штабу и Кризни штаб на републичком увели и дали препоруке, мислим да ће у наредним данима или недељама дати резултате“, рекао је Манчић и још једном апеловао на грађане да се потруде у наредним две-три недеље, да избегавају гужве, беспотребне контакте, боравке у просторијама где има много људи.

Др Емилија Освалд, начелник Службе за здравствену заштиту одраслог становништва и координатор респираторне амбуланте се захвалила локалној самоуправи и председнику Општине зато што су у рекордном року обезбедили контејнер и шатор који помоћи приликом измештања људи који су правили гужву везано за тестирање.

„Од прошлог викенда поред серолошког брзог тестирања којима смо могли да детектујемо антитела присутних код пацијената, добили смо од Министарства здравља и Републичког фонда за задрвствено осигурање такозване антигенске тестове, који са доста великом прецизношћу и врло брзо детектују присуство вируса код пацијената да утврдимо ко је ковид позитиван. Та тестирања ће се вршити у овом контејнеру и што ће у многоме помоћи раду ковид амбуланте која ће остати само за прегледе, јер у поседњих 10-ак дана прилив пацијената је заиста повећан на територији Општине Рума“, изјавила је докторка Освалд.

Немачка развојна сарадња (ГИЗ) је почетком ове недеље донирала одређене количине заштитних маски, дезинфекционих средстава, визира и заштитних рукавица.

„Ми смо одлучили да све што смо добили поделимо нашим установама, јавним предузећима, Дому здравља, свим установама који имају контакт са грађанима, да сви радници буду заштићени. То смо радили и у претходном периоду. Свим инстистуцијама, да ли су наше локалне или републичке, попут Суда и МУП-а, свима ћемо изаћи у сусрет и свима ћемо донирати шта год им је потребно за заштиту запослених“, рекао је председник Општине Рума.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Конкурси за пројекте
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor