img

Вести

Бесплатни уџбеници - Локалне мере популационе политике су намењене грађанима румске општине и Рума не може субвенционисати грађане суседних општина

img

Print

Бесплатни уџбеници за румске основце стигли су у све школе наше општине. Уџбеници су допремљени у градске и сеоске школе, у оном броју како су их школе и требовале. Слично као и пре три године када је Општина Рума преузела целокупно финансирање УПВО „Полетарац“ и када су вртићи постали бесплатни за сву децу, и нова, јединствена акција локалне самоуправе поделе бесплатних уџбеника за све основце привукла је пажњу и становника суседних општина.

Посебно је специфична основна школа у Кленку, где је утврђено да су родитељи великог броја деце, који од ове школске године или од раније похађају ову школу, заправо грађани пријављени на адресама у другим општинама и градовима.

Председник Општине Рума Слађан Манчић посетио је данас ОШ „23. октобар“ у Кленку и том приликом изјавио да се одређени број људи из села пожалио на привилегован статус појединаца и указао локалној самоуправи на пропуст на коју су требали да упозоре директорица и школске службе. Председник Манчић је додао и да су надлежне службе утврдиле да родитељи од 96-оро деце намају право на бесплатне уџбенике.

Оно што је мој задатак као председника Oпштине је да превасходно водим рачуна о грађанима на територији  румске општине. Немам мандат да буџетска средства, која пуне ти исти грађани, трошим и дајем субвенције људима који не живе у нашој општини или су из разноразних разлога, пријављени у Шапцу, Сремској Митровици или другој општини. Ја немам право да 942.000 динара потрошим на те људе јер је одлука Општине Рума да стимулише наше грађане. Одлука је тако и замишљена да се релаксира породични буџет грађана наше општине“, нагласио је Манчић и поновио да се сличан проблем јавио и када је вртић у румској општини постао бесплатан.

Тада смо забранили да наши вртићи примају, јер имамо велики број наше деце, децу из суседних општина, него су приоритет имала деца од суграђана. Исти случај је у овом моменту са основном школом у Кленку. Жао ми је да поред чињенице да су ми сва деца драга, ово је нешто што је специфично само за нашу општину, попут бесплатног вртића. 96 деце нема право, тачније њихови родитељи немају право да остваре ту субвенцију, да деца добију бесплатне уџбенике. Своје доприносе и у финансијском и сваком другом смислу дају другим општинама. Познато је да се буџет у највећој мери пуни порезом на зараде, порез на зараде иде по адреси становања и на тај начин они пуне буџете других општина“, истакао је Манчић и нагласио да је одлука тешка, да ће донети и критике, али да је интерес Општине Рума и њених грађана најважнији.

Ја живим у Кленку и сигурно ће бити и притиска, но, реч је о буџетским средствима грађана румске општине и само они могу користити погодности које ова локална самоуправа нуди. Утврдили смо да 52 деце иде у ову школу, нама су они драги и добродошли, али су оба родитеља пријављена на некој другој адреси у некој другој општини. Имамо 44 деце где је један родитељ пријављен у Општини Рума, а други је у некој другој општини. Заузели смо став да ових 52, мени је жао, ја немам мандат чак ни да помажем социјално угрожене који су са територије других општина, једноставно немају право ни на тај основ када гледамо социјални статус те деце, једноставно нису житељи наше општине. То не би било коректно према грађанима који су пријављени на нашој територији и који пуне буџет који нам је омогућио да спроводимо све ове одлуке. Такође, донели смо и одлуку да ових 44 деце чији је један родитељ пријављен у другој општини могу да добију ове књиге упола цене ако се одлуче да купе од нас“, казао је Манчић.

До петка 28. августа ко није био пријављен на територији наше општине тај нема право на бесплатне уџбенике. Ништа не значи ако се неко данас или сутра пријави. Но, позивам људе који живе у Кленку, али су пријављени у некој другој општини, да се пријаве јер ће стећи право у будућности да остваре неки бенефит који ћемо у наредном периоду понудити нашим грађанима“, поручио је председник Општине Рума.

 
 Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor