img

Вести

Одржана II седница СО Рума - Стабилност јавних финансија, најављено спајање два јавна предузећа, именовани нових вд директор

img

Print

Одборници Скупштине Општине Рума су на данашњој седници усвојили Одлуку о завршном рачуну буџета Oпштине Рума за 2019. годину са извештајем о извршењу Одлуке о буџету Oпштине Рума за 2019. годину. Постављени су и нови вд директори у неколико јавних предузећа и установа, а најављено је и спајање два јавна предузећа у једно, као и формирање нове јавне установе.

Председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума Стеван Ковачевић су истакли да је циљ локалне самоуправе да створи предуслове да јавни сектор функционише рационално, ефикасно и да буде у служби грађана. Све оно што доприноси ефикаснијем и рационалнијем функционисању наших јавних предузећа и установа ми ћемо и у пракси примењивати, заједничка је оцена челних људи румске општине.

"Настављамо са модернизацијом локалне самоуправе, јавних предузећа и установа. Ми сада у јавном сектору у Руми имамо 250 људи мање него у децембру 2013. године. Тада је радило више од 900 људи, а сада ради нешто преко 650. Такође, по одлуци Владе Републике Србије имамо право да у јавном сектору запослимо 695 људи. Дакле, могли бисмо још да запослимо људи, али нам је циљ да подигнемо ефикасност са већ постојећим бројем радника. Стога настављамо са реорганизацијом јавних предузећа. Наш план је да до краја године ЈУП "План" и ЈКП "Паркинг и инфраструктура" спојимо у једно предузеће. Да смањимо све непотребне трошкове, да уместо садашњих 30 радника, то ново предузеће ради са 15 запослених", поручио је председник Манчић.

Са друге стране ради се и на издвајању нове установе социјалне заштите из садашњег Центра за социјални рад који је већински републичка установа, али коју поред ресорног министарства финансира и Oпштина Рума.

"Увелико радимо на издвајању нове установе. Та установа ће објединити Дневни центар за децу и младе са сметњама у развоју, геронто програм и терапеутско јахање. Центар за социјални рад није сертификован и од првог јануара ми са новим предузећем улазимо у процес сертификације да све те услуге које већ финансирамо из нашег буџета наставимо да спроводимо у општини Рума, а не да се оне поверавају разним агенцијама", рекао је Манчић.

На овој седници је још једном потврђено да се буџетско пословање Општине Рума не доводи у питање, да је буџетска стабилност константа у нашој општини, сматра предсeдник СО Рума Стеван Ковачевић.

"Ми смо успели оно што смо најављивали, а то је да остваримо буџет у износу од 2 милијарде динара. Успели смо да одржимо тренд сталног повећања обима пуњења и коришћења буџетских средстава и због тог континуитета на неки начин није више вест, али мислим је то значајна вест за грађане Општине Рума да смо оно што смо обећали и остварили, ми смо скоро 90 посто планираног буџета у 2019. години остварили. То говори у прилог томе да смо успели да остваримо све планиране инфраструктурне инвестиције, све инвестиције у области образовања, културе, да смо успели да подигнемо ниво социјалних услуга и да то успемо да финансирамо здравим буџетским средствима. То је охрабрујуће за период који долази, мислим да ћемо и у 2020. години бити на том трагу и да ћемо по усвајању извештаја о остварењу буџета за 2020. годину бити у могућности грађанима Руме да саопштимо лепе вести. Свесни смо тога да услови рада и пуњење буџета нису исти као што су били пре пандемије, али ми смо уложили значајне напоре да тренд одржимо. За говорницом су најављене и неке значајне инвестиције у наредном периоду и ми се надамо да ћемо успети да одговоримо том изазову и да ћемо тај континуитет успети да наставимо", изјавио је Ковачевић.

Одборници су већински подржали Предлог Одлуке о праву првенства закупа пољопривредног земљишта у државној својини, Предлог Одлуке о изради и Измена и допуна Плана детаљне регулације за Блок 4-5-4 "Дом Здравља" у Руми, као и Предлог Одлуке о изради и Измена и допуна Плана детаљне регулације Погон за прераду дрвета на к.п. бр. 603/1 К.О. Жарковац.

У оквиру тачке избори и именовања постављани су нови вд директори у појединим јавним предузећима и установама, а именовани су и нови надзорни одбори јавних предузећа и школски одбори већине основних школа.

За вд директора ЈУП "План" именована је дипл. архитекта пејзажне архитектуре Милка Павловић, за вд директора ЈКП "Паркинг и инфраструктура" дипл. правник Владислава Стаменовић, за вд директора ЈП "Гас-Рума" дипл. инг. за предузетнички менаџмент Драган Косановић, за вд директора Спортски центар "Рума" мастер економиста Игор Дамјанчук, за вд директора Центра за социјални рад дипл. социолог Војислав Миоковић.

Скупштина је због избора на функцију констатовала престанак мандата одборника Слађана Манчића и Александре Ћирић(СНС) и Драгана Крстића(СПС), а због посланичког мандата у покрајинској скупштини оставку на место одборнице у локалном парламенту дала је Биљана Крушић(СНС). Уместо њих мандати су поверени Јасмини Томић и Живку Стојковићу(СНС ) и Сави Кнежевићу(СПС). Одборничком групом Српске напредне странке председаваће Гордана Јањуш Лазић, док ће њен заменик бити Крум Васев.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor