img

Вести

Почео 9. Међународни фестивал једноминутног филма „Mister Vorky"

img

Print

Девети Међународни фестивал једноминутног филма „Mister Vorky " свечано је отворен вечерас у Културном центру „Брана Црнчевић".

Румска публика имаће прилику да у такмичарској конкуренцији погледа 81 једноминутно филмско остварење, од чега чак десет из домаће продукције.

Новина у односу на раније године је да је велики број иностраних аутора дошао у Руму, што довољно говори о реномеу фестивала сматра организатор Драган Цакић из Независног филмског центра „Vorky Team“.

„Фестивал се позиционирао у свету једноминутног филма, сматрамо да има своју међународну репутацију због које људи и шаљу своје филмове у Руму. Ово је сад значајан фестивал и у Србији, јер ове године имамо десет филмова из наше земље, а заправо нека идеја на почетку нашег рада је и била да анимирамо домаће ауторе да праве једноминутне филмове. Веома смо срећни што је најкраћа филмска форма заживела код нас“, казао је Цакић.

Селекцију филмова је направио филмски редитељ Марко Костић, а о наградама ће одлучивати трочлани регионални жири у саставу Ивана Маринић Крагић, редитељка и продуценткиња из Загреба, Петер Церовшек, филмски аутор и директор фестивала FeKK из Љубљане и Петар Митрић, филмски кустос и продуцент из Суботице.

У такмичарском програму краткометражних филмова под називом „9413“ биће приказано 18 филмова, од којих је 5 домаћих. Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће кустос Аустријског филмског музеја у Бечу, Јуриј Меден.

У нетакмичарском програму Панорама домаћег кратког филма, биће приказано 7 домаћих документарних, анимираних и играних остварења.

Оснивач и организатор фестивала је Независни филмски центар „Vorky Team“ из Руме, покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума, а коорганизатори су Културни центар „Брана Црнчевић“ и Градска библиотека „Атанасије Стојковић".

Улаз на све програме је бесплатан.

Комплетан програм и сатницу фестивала можете прочитати на сајту vorkyteam.rs
donor
donor
donor
donor