img

Вести

Извештај са LXIV седница Општинског већа

img

Print

Данас је у Градској кући одржана LXIV седница Општинског већа Општине Рума на којој је усвојен предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 10.000.000 динара. У питању су средства намењена за одржавање манифестације Културно лето 2022, а за потребе бине, озвучења и осветљења.

Ове године Културно лето ће почети 28. јуна на Градском тргу, а програм ће бити занимљив, разноврстан и прилагођен свим узрастима и свачијем укусу, рекла је председница Општине Рума, Александра Ћирић.

"Већина прогама овогодишњег Културног лета одржава на Градском тргу, а један део у новим просторијама Библиотеке, односно у реновираном Дому војске. За потребе одржавања програма на Градском тргу неопходна нам је бина и адекватно озвучење. За то је задужена установа Културни центар, али они нису имали довољно средстава на тој позицији како би благовремено до 28. јуна набавили бину, зато смо одлучили да им из текуће буџетске резерве издвојимо потребна средства за набавку опреме, бине и озвучења, како би они успели да до 28. јуна све организују и како би манифестација почела на време", изјавила је председница Ћирић.

На седници је дата сагласност на нови ценовник РЈ "Чистоћа"- ЈП "Комуналац" у Руми. "Комуналац" није повећавао цене услуга ове радне јединице од 2017. године. Кроз калкулацију цена извршена је анализа трошкова вршења ових услуга и у складу са калкулацијама израђен је нови ценовник. Иако је калкулацијама добијено веће повећање, предложено је просечно повећање цена за око 25 одсто.

"Калкулација је показала много већу потребу за већом ценом, али у договору са општинским властима ми смо спустили на 25 процената што би номинално износило да ће сваки рачун бити увећан за 1,03 динара по квадратном метру обрачунате површине стамбеног простора, сликовито - стан од 80 квадрата или кућа имаће увећан рачун за око 80 динара. Што се тиче села они ће добити повећање месечно, али се тамо израчунава по члану домаћинства и то увећање ће износити 39,72 динара, дакле ако има два члана домаћинства то је опет негде око 80 динара", рекао је директор ЈП "Комуналац", Драган Панић.

Један од разлога за повећање цена одношења смећа је што смо се прикључили на Регионалну депонију Срем-Мачва и што се сада смеће комплетно односи на ту депонију јер је румска затворена. Други разлог је што смо кренули у обухватну заштиту животне средине и што утичемо на свест грађана, истакла је председница Ћирић.

"На ранијим седницама Скупштине смо усвојили читав низ мера како би заштитили нашу животну средину и апеловали на наше суграђане да се исто тако понашају. Зато смо у свим селима, односно у свим месним заједницама поставили контејнере како би спречили стварање дивљих депонија. Ми управо добијамо велика средства из Министарсва за екологију и из свог буџета издвајамо такође значајна средства за санирање и затварање дивљих депонија. Да бисмо спречили стварање дивљих депонија постављали смо по два и више контејнера у месне заједнице у зависности од величине месне заједнице. За то је такође потребно малтене свакодневно одношење смећа, односно пражњење тих контејнера што такође утиче на рад ЈП "Комуналац" у смислу трошења горива, а самим тим суочени смо са тренутном ситуацијом увећања цена енергената односно горива", рекла је председница Ћирићи и додала да се ускоро очекује реализације изградње претоварне односно трансфер станице која ће се налазити код Азила и која ће олакшати одвожење кабастог материјала на Регионалну депонију.

Чланови Општинског већа прихватили су захтев Надзорног одбора ЈП "Стамбено" Рума о давању сагласности на Одлуку о покрићу губитка за 2021. годину. Годишњим извештајем утврђено је да је у 2021. години ЈП "Стамбено" исказало губитак у износу од 26.400.000 динара. Утврђено је да предузеће има нераспоређену добит из претходних година која износи 29.322.000 динара. Покриће губитка из 2021. године врши се у целости из нераспоређене добити из претходног периода.

Председница Ћирић је рекла да је ово предузеће је дуги низ година суочено са великим проблемима и бележило је константан губитак у свом пословању. То стање се не може променити брзо и лако и никако за неколико месеци или годину дана.

"Током претходне године само функционисање и организовање рада у "Стамбеном" довело је до тога да тај губитак почиње да се смањује што значи да полако почињу и они успешније да послују. Самим тим и Општина им помаже на све могуће начине и разним субвеницјама, изградњом гасних котларница што такође олакшава и побољшава њихов рад. Најављујемо још једну меру која ће додатно олакшати њихов рад и смањити њихове губитке, а то је прикључење котларнице у Дому здравља на гасну котларницу "Солидарност" тако ће директно бити додатно уплаћиван новац од потрошње у Дому здравља нашем предузећу "Стамбено" и самим тим њима ће бити олакшан рад и пословање", казала је председница Ћирић.

Постојећа котларница Дома здравља стара је 40 година, а процена је да се не гради нова котларница већ топловод јер је већ приликом изградње котларнице "Солидарност" остављен прикључак за топловод ка Дому здравља.

"ЈП "Стамбено" ће добити још 10.000 квадрата за грејање и наплату, што ће побољшати и њихов финансијски салдо и решити овај велики проблем. Након другог ребаланса крећемо у процедуру и очекујемо да ће до следеће грејне сезоне завршити око 200 метара топловода до Дома здравља. Завршен је тендер и потписан уговор за изградњу гасне котларнице Центар- југ, изабран је извођач. Од Министарства заштите животне средине добили смо средства у износу од 15 милиона динара, а остало субвенционишемо сами из буџета", рекао је на седници начелник Општинске управе Општине Рума, Душан Љубишић.

Општинско веће је дало сагласност на Ребаланс програма пословања ЈП "Гас-Рума" за 2022. годину. Претходних година је већи број радника отишао у пензију, а предузеће није обезбедило њихову замену. За нормално одвијање процеса рада у предузећу потребно је запослити више радника. Ребаланс програма пословања за 2022. годину се односи само на прерасподелу средстава одређених за старозапослене и новозапослене раднике.

Усвојена су и три Предлога закључка о преносу средстава за набавку опреме за средње школе у румској општини. За набавку спортске опреме која је намењена СТШ "Миленко Брзак Уча" издвојена су средства у укупном износу од 109.000 динара. За набавку намештаја за три средње школе издвојено је 409.000 динара, а за опрему коју ће користити ученици ССШ "Бранко Радичевић" опредељено је 379.000 динара.
donor
donor
donor
donor