img

Вести

Нови називи паркова

img

Print

Два парка у нашем граду, која се налазе у близини школа добиће назив по личностима које су заслужиле да негујемо сећање на њих.
Парк код ОШ „Вељко Дугошевић“ у Руми добио је име Капетана Мариноса Рицудиса, великог хуманисте и православца који је у срамном бомбардовању Србије 1999. године одбио да нападне нашу земљу. У парку је постављена плоча посвећена човеку који се супроставио светским силама и поступио по својој савести. Капетана Рицудиса је због поступка где је наредио повлачење свог војног брода у луку, Војни суд у Пиреју осудио на две и по године затвора. Он је остао упамћен као човек који је поносно и са осмехом долазио на суђења и ни једног момента се није покајао што је подржао српски народ и културу. Рума на овај начин жели да покаже захвалност капетану Мариносу Рицудису за велику хуманост и пријатељство које је показао према Србији.
Парк код Гимназије „Стеван Пузић“ добио је име чувене математичарке и физичарке Милеве Марић Ајнштајн. Милева је у Руми провела рано детињство где је похађала Српску основну школу, а са породицом је живела у Железничкој улици бр. 38. У знак сећања на славну научницу, супругу славног физичара Алберта Ајнштајна, Општина Рума донела је одлуку да се постави спомен плоча и да парк код румске гимназије добије њено име. Желимо да Румљане подсетимо на истакнуте личности које су живеле у нашем граду и да младе генерације буду упознате са својом историјом на коју треба да буду поносни.
donor
donor
donor
donor