img

Вести

LXIII седница Општинског већа - Обезбеђена средства за реализацију више значајних пројеката

img

Print

Општина Рума је за првих пет месеци ове године на републичким и покрајинским конкурсима добила преко 100 милиона динара, па је тако на данашњој седници Општинског већа усвојено неколико решења о употреби текуће буџетске резерве и промени буџетске апропријације како би се реализовали сви пројекти који ће бити суфинансирани са виших нивоа власти.

Председница Општине Рума Александра Ћирић похвалила је рад локалне самоуправе и нагласила чињеницу да су готово на свим конкурсима, на којима је Општина учестовала, добијена средства за реализацију важних пројеката.

"Већина пројеката се односи на очување животне средине, значи област екологије. Оно што је најављено на почетку мандата, да ћемо Руму учинити лепшом и зеленијом, управо то и испуњавамо. Република и Покрајина суфинансирају много пројеката, па је тако на седници Већа било потребно донети неколико одлука захваљујући којима смо омогућили да се део новца обезбеди из општинског буџета", изјавила је председница Ћирић.

За санирање и уклањање дивљих депонија у насељеним местима Платичево, Краљевци и Добринци обезбеђено је 5.482.000 динара, док ће додатних 5 милиона обезбедити Министарство заштите животне средине. Комплетна санација депонија у Краљевцима и Добринцима се спроводи у јуну и јулу месецу, а после тога на реду је депонија у Платичеву.

Кроз пројекат "Градови у фокусу" Министарство културе и информисања је за замену столица и пода у Великој дворани Културног центра "Брана Црнчевић" издвојило 7 милиона динара, док ће Општина Рума пројекат подржати са додатних 3 милиона. На данашњој седници Већа издвојено је и 300.000 динара за спољашње уређење Културног центра, фасадерске радове, поставку лед екрана и др.

Важан пројекат који има за циљ унапређење водоснабдевања на нашој, али и иришкој општини планира се уз подршку Владе АП Војводине.

Општина Рума приступа изради пројектно - техничке документације за измештање магистралног цевовода до црпне станице Борковац. Покрајина је за ту намену планирала 14,5  милиона динара, док је локална самоуправа издвојила 3,9 милиона динара.

"Тим пројектом ћемо обезбедити квалитетнији доток воде према свим потрошачима, а план је да постојећи цевовод који пролази кроз Орловићеву улицу, изместимо ван насељеног места тако да ће бити лакше и за снабдевање и за отклањање свих кварова и унапређење магистралног цевовода и читаве мреже на територији Општине Рума", казала је председница Ћирић.

За санацију спортског игралишта у улици Филипа Кљајића у Руми, популарне "Рупаче" издвојено је 860.320 динара, а очекују се покрајинска средства у износу од 5 милиона динара са којима ће се започети прва фаза уређења терена за кошарку и рукомет.

Општина ће финансирати машинско чишћење и полирање трга и тротоара. Већници су подржали предлог да се за то издвоји 3 милиона динара (сам трг око 1,4 милиона, остатак за Главну улицу), а цео посао би требао да се заврши до 28. јуна и почетка манифестације "Културно лето".

"Ангажоваћемо фирму која је специјализована за ове врсте радова. Обећали су нам да ће трг сијати старим сјајем, а поред тога ми даље настављамо улагања која смо најавили, замена постојећих светиљки, клупи и конзервација самог споменика револуције", поручила је председница Ћирић.

На седници Већа је усвојено и неколико одлука које је претходно разматрао Штаб за ванредне ситуације, па је тако између осталог изгласан и Правилник о ратној организацији и систематизацији радних места у Општини Рума.

Подржан је извештај о пословању за 2021. годину ЈП за урбанистичко планирање, управљање путевима и  изградњу  Рума, а такође, дата је и сагласност да поменуто јавно предузеће користи и скраћени назив ЈП "Урбанизам и изградња Рума".

Веће је одобрило и  неколико новчаних помоћи:

-Удружење Србских витезова Рума је добило 150.000 динара за организацију традиционалног Видовданског сабора(25. јун 2022.);

-Спортско-риболовачко удружење "Клен022" Вогањ, 180.000 динара за еко пројекат ревитализације језерцета у Вогњу;

-Николина Маричић (Вогањ), 60.000 динара за куповину слушног апарата;

-Урош Маџаревић (Платичево), 50.000 динара за унапређење система тренинга пред предстојеће Европско првенство у џудоу.

Три спортска клуба су добила по 50.000 динара и то:

Мушки одбојкашки клуб "Словен", Рума, Рукометни клуб "Ветерани", Путинци и Куглашки клуб "Словен", Рума.
donor
donor
donor
donor