img

Вести

Уговорена највећа инвестиција у Руми у протекле три деценије

img

Print

Општина Рума и кинеска компанија „Хаитиан“ потписали су данас уговор о продаји земљишта у индустријској зони „Румска петља“, а мултинационална кинеска компанија у реализацију пројекта у нашој општини ће уложити 100 милиона долара.

Хаитиан је највећи светски произвођач машина за бризгање под притиском, са 56.000 машина за бризгање произведених у 2021.години и годишњом продајом од више од 2,2 милијарде евра. Хаитиан припада Хаитиан  груп холдингу  који се бави  производњом у пар индустријских области, укључујући машине за бризгање, машине за ливење под притиском, цнц машине, роботе и аутоматизацију и серво погоне.

Компанија је купила две парцеле у индустријској зони Румска петља укупне површине 36,5 хектара. У првој фази планирана је изградња око 100.000 квадратних метара производних погона и административне канцеларије, са могућношћу доградње  у каснијим фазама. Компанија планира да доведе у Руму четири индустрије, производњу машина за бризгање, производњу цнц машина, производњу машина за ливење под притиском и аутоматизацију. Циљ им је да постигну  капацитет производње од 2.500 машина за бризгање. 

Ова инвестиција имаће изузетно позитиван утицај на румску привреду, а посао ће добити махом високо квалификована радна снага, нагласила је председница Општине Рума Александра Ћирић.

„Кинеска компанија ће запослити око 300 радника, пројектована просечна зарада креће се од 650 до преко 1.000 евра. Планирају се улагања у образовање и обуку запослених, како би ниво техничког знања и вештина био подигнут у целој општини. Најављена је и сарадња са средњим школама и факултетима. Како генерални директор Хаитиана господин Сун Јиминг истиче, компанија проширује своје произведене базе и инвестира у Србији. Њихов циљ је да успоставе нову производну базу са добрим  везама са Ријечком луком и ауто-путем за Европу, одакле својом машинеријом могу покрити тржишта Европе, Русије, Турске, Блиског истока, Индије па чак и Сједињених Америчких Држава. Имајући у виду положај, индустријске могућности, расположивост квалификоване радне снаге, расположивост земљишта, компанија је изабрала Руму, сматрајући  да је наша наша општина најбоље место  за улагање и успостављање производне базе“, поручила је председница Ћирић.

С обзиром на чињеницу да ће се у Руми производити сложени производи са доста делова биће успостављена и велика мрежа домаћих добављача, што ће значајно утицати на ширење домаће индустрије и њен економски раст, нагласила је председница Ћирић.

Ова инвестиција је значајна како са аспекта отварања нових радних радних места, ангажовања високо и средње квалификоване радне снаге, као и великог броја коопераната са територије наше општине, тако и са финансијског аспекта због прилива средстава у општински буџет у износу од 3 милиона евра од продаје земљишта чиме дефинитивно још једном доказујемо бонитетност и успешан рад и пословање наше општине. Компаније које доносе просперитет, иновативност, могућност напретка и отварање нових пословних могућности су и те како добродошле у нашу општину, јер овако значајном инвестицијама и добрим пословањем стварамо нашим суграђанима услове за још бољи и квалитетнији живот“, казала је председница Ћирић.

Директор „Хаитиан“ Сун Јиминг се захвалио Општини Рума на великој професионалности, пријатељском односу, ефикасности у раду и свесрдној подршци да се ова инвестиција реализује баш у Руми.

Први разлог зашто смо дошли је тај што смо у Општини Рума препознали поуздану локалну самоуправу која има капацитета да испрати наше амбициозне пројекте, то је и доказала професионалношћу и ефикасношћу у раду. Други важан разлог је свакако положај Руме, добра повезаност ауто-путевима. Важно је истаћи да наша компанија неће само улагати у Руми већ ће сарађивати и са бројним локалним компанијама, тако да ће ова инвестиција помоћи развој и Руме, али и целе Србије. Очекујемо да ће радови почети већ ове године, преговарамо са пројектантима, извођачима, крајњи рок за реализацију је 2024. година, но, реално је да са запошљавањем првих радника почнемо већ почетком наредне године“, рекао је Јиминг.

Компанија има фабрике у Немачкој, Аустрији, Турској Тајланду, Бразилу, Мексику, Индонезији и Индији, а ово јој је прва инвестиција у Србији. Начелник Општинске управе Рума Душан Љубишић истиче да је веома важно напоменути да ће кинеска компанија из Руме на светска тржишта пласирати финалне производе.

Стопа незапослености у Руми је, као што сви знамо, прилично ниска, али оно што је битно да знамо да они људи ангажују квалификовану радну снагу, машинске и електроинжењере. Финални производ биће склапан код нас у Руми што је јако важно, да он одавде иде у цео свет, а реч је  о машинама високе технолошке развијености, које су веома скупе. 300 људи ће добити посао, то можда није нека цифра у односу на оно што смо навикли, али сама вредност инвестиције од 100 милиона долара јесте рекордна и највиша у претходне три деценије“, изјавио је начелник Љубишић.
donor
donor
donor
donor