img

Вести

XXII седница СО Рума - Ребалансом планирано повећање прихода од 479 милиона динара

img

Print

Приходна страна буџета Општине Рума у прва три месеца ове године је за 100 милиона динара већа у поређењу са прва три месеца прошле године, што је један од основих разлога зашто се на дневном реду данашње седнице Скупштине Општине Рума нашао Први ребаланс.

Укупно планирани приходи и примања буџета општине Рума за 2022. годину износе 2.904.258.822,00 и то: 2.884.683.814,00 динара из буџетских средстава и 19.575.008,00 динара из осталих извора буџетских корисника.

Захваљујући добром буџетском пословању начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић очекује нови ребаланс већ у наредних месец и по дана, а на годишњем нивоу близу 500 милиона динара већи приход него што је првобитно планирано у децембру 2021. године када је буџет усвајан.

"Највећи пораст прихода имамо по основу пореза на зараде, пореза на имовину и пореза на пренос апсолутних права, значи да у Руми људи раде, плаћају порез на зараде, плаћају порез на имовину, локална пореска администрација добро ради свој посао. Порез на пренос апсолутних права је дупло већи него што је то било у 2021. години, значи да се у Руми тргује, да се купује, продаје, што је јако важно за привреду коју имамо на територији наше општине и просто све то прати повећање буџета и нама даје комоцију да дугорочније планирамо, да урадимо све оно што смо обећали и још много тога", рекао је начелник Љубишић.

На Скупштини се могло чути и који ће то пројекти захваљујући ребалансу бити реализовани у најскорије време.

Уређење фасада на Градском тргу

"Имали смо позицију у буџету где смо нудили станарима зграда да на један њихов динар ми дамо два за уређење фасада. Међутим стамбене заједнице нису још довољно организоване да би могле да учествују и квалификују за ова средства па смо одлучили да ћемо покрити једном општинском одлуком да у централном градском језгру средимо фасаде о трошку буџета и да те фасаде изгледају како треба и како доликује", појаснио је Љубишић.

"Велика улагања имаћемо на самом Градском тргу и мимо поменутог уређења фасада за које ћемо издвојити 6 милиона динара. Планирамо замену јавну расвете, модернизацију клупа, осветљење и конзервацију самог споменика револуције и сличне радове да Градски трг поново буде место окупљања, а не место пролаза", надовезала се председница Општине Рума Александра Ћирић.

Модернизација јавних предузећа

"Оно што смо најављивали јесте да ћемо кренути у обнављање механизације у нашим јавним предузећима. ЈП "Комуналац" је купио један ауто-подизач, а у процедури је набавка новог аутосмећара и планирали смо 30 милиона за набавку опреме за потребе ЈП "Комуналац", ту је пре свега набавка трактора, тарупа, чистилице, возила за превоз анималног отпада, специјалног возила за превоз животиња, све оно што је ЈП "Комуналац" исказао као приоритетно како би град био чистији, сређенији. Имамо недостатак радне снаге у "Комуналцу", који не можемо да надоместимо због прописа који су на снази, стога нам је фокус да зановимо механизацију, да са истим снагама повећамо ефикасност", казао је Љубишић.

Завршетак Коцкице 2 и Дома војске

"Пројекат Коцкица 2 и Дом војске се одвијају својим током. На Дому војске имамо одређене примедбе на пројекат на основу кога је рађена адаптација, тако да смо преуредили двориште, прилагодили га потребама Библиотеке. Двориште ће бити уређено тако да мало асоцира на она времена од пре 30-40 година, уједно и адаптирано да сама Библиотека ту може организовати књижевне вечери", рекао је начелник.

Општинска финансијска помоћ

"Такође један од разлога ребаланса јесте и то што након што смо пустили конкурс за субвенционисање набавке репроматеријала за пољопривреднике. Пријавило се преко 1.100 пољопривредника, обезбедили смо додатна средства и сви ће добити општинску помоћ у износу од по 30.000 динара", нагласио је Љубишић.

"Поред пољопривредника планирали смо средства и за повећање обима социјалних услуга за помоћ породиљама и трудницама. Дакле, у овој прерасподели буџета водили смо рачуна да покријемо све аспекте деловања локалне самоуправе и мислим да овај ребаланс даје оптимизам да у 2022. години можемо да завршимо све планиране, да започнемо и неке инвестиције које нисмо планирали, а које ће се сасвим сигурно догодити везане за област заштите животне средине", истиче председник СО Рума Стеван Ковачевић.

Месне заједнице и Борковац

"Јако је важно рећи да када се буџет увећава на овај начин онда локална самоуправа напредује. Све што су месне заједнице тражиле из текућих одржавања било да је то замена столарије, спортска инфраструктура или нека друга потреба у њиховим селима, све је уважено и нико није ускраћен, ником није одбијен захтев и све је садржано у овом ребалансу. Оптимисти смо, мислим да добро радимо, вредно радимо. Идемо у Борковац да обиђемо обалу са стручним радним телом које ће се бавити проблематиком Борковца и да се припремимо за усвајање одлуке о приступању изради ПДР који ће бити на следећој Скупштини. Имамо планове, имамо средства и што је најважније вредно радимо и оправдамо поверење народа", поручио је Љубишић.

Улагања у објекте културе

"Реновираћемо Културни центар, зграда ће добити нови сјај. Уложићемо средства у фасаду, окречићемо зграду изнутра, обезбедити постављање ЛЕД екрана, поставити мермерне плоче на улазу у КЦ, реновирати велике стаклене прозоре у Холу ове значајне установе културе. О Градској библиотеци која ће бити смештена у реновирани комплекс Дома војске је било доста речи. Двориште ће бити адаптирано за разне културне манифестације. Када је реч о Завичајном музеју почела је реализација пројекта санације влаге. Ребалансом смо обезбедили додатних 5 милиона динара за комплетну санацију објекта, издвојили смо средства и за замену столарије и за нове радове на уређењу фасаде", нагласила је председница Ћирић.

На седници су данас усвојени и извештаји о пословању јавних предузећа, али неколико одлука везаних за рад Штаба за ванредне ситуације. Два парка у Руми понеће имена славне научнице Милеве Марић Ајнштајн(парк код Гимназије) и грчког официра који одбио да учествује у срамној НАТО агресији 1999. године Мариноса Рицудиса(парк код ОШ "Вељко Дугошевић").

У оквиру тачке избори и именовања нови в.д. мандати поверени су Јелени Овцин (Центар за социјални рад) и Катарини Филиповић (Културни центар "Брана Црнчевић"), док је уместо Драгане Матијевић на место в.д. директора Установе за пружање социјалне заштите "Солидарност" именован Бранислав Павић.
donor
donor
donor
donor