img

Вести

23 године од НАТО агресије

img

Print

На данашњи дан пре 23 године нападом НАТО пакта на тадашњу Савезну Републику Југославију прекршени су сви принципи међународног права, а својеврсни рат још није завршен, јер људи и даље умиру од онколошлих болести проузрокованим осиромашеним уранијумом који је бацан на нашу земљу, поручено је на данашњем скупу одавања поште жртвама бомбардовања 1999. године.

Традиционално Општина Рума, СУБНОР и представници Удружења ратних војних инвалида, политичких странака и грађани положили су данас венце на Градском гробљу у Руми, и поклонили се сенима оних који су изгубили животе током 78 дана бомбардовања.

Председница Општине Рума Александра Ћирић, која је заједно са председником СО Рума Стеваном Ковачевићем положила венац у име локалне самоуправе, је нагласила чињеницу да је српски народ претрпео неопростиво велику неправду током бомбардовања, а да су највише страдали невини цивили, укључујући и децу.

"Не смемо никако заборавити ни материјална разарања која смо претрпели током тих 78 дана  бомбардовања без икаквог повода и разлога. Упркос томе, српски народ и Србија наставили су и даље да живе. Ми смо изградили нове мостове и нове путеве и нове пруге и нове школе, ми смо наставили даље да живимо да се боримо, да се доказујемо у свом знању и умећу. Управо у томе српски народ је показао сву своју величину, снагу и племенитост, али зато никад не смемо  дозволити да се заборави ово што нам се десило пре 23 године. Наша је дужност да сваке године одајемо почаст свим невиним жртвама и свим људима који су неправедно страдали током ове агресије", поручила је председница Ћирић. 

Председник ОО СУБНОР Рума Томислав Милић подсетио је на чињеницу да је повод за агресију био исценирани догађај у Рачку, који је шеф мисије ОЕБС-а Вилијам Вокер лажно окарактерисао као "геноцид", што је после комисија експерата ЕУ и разоткрила.

 "24. март је дан за незаборав када је 19 земаља НАТО бесомучно бомбардовало 78 дана нашу земљу. Погинуло је 2.500 цивила, од чега 79 деце. Учињена је велика материјална штета, гађани су привредни објекти, путна инфраструктура, али и цивилни објекти. Наш народ се организовано и храбро супротставио далеко снажнијем и технички надмоћнијем непријатељу, чиме смо га спречили да оствари свој циљ да нам раскомада земљу и да се приближи граници са Русијом. Овај дан ћемо и у наредном периоду увек обележавати, не смемо га заборавити, увек ће остати као дан незаборава и зато слава свим жртвама НАТО агресије", казао је Милић.

Помен невиним жртвама служило је свештвенство Српске православне цркве.

Подсетимо, у бомбардовању су животе изгубили: Милена - Цица Малинић, настрадала у гранатирању аутобуса, у тренутку када је ишла да обиђе сина који је служио војни рок на Косову и Метохији; војник Бранко Чутурило из Кленка и Жељко Раужан припадник посебних јединице Полиције. У жртве се са правом убраја и Миша Убоја, који је погинуо 1998. године као редован војник у сукобу са шиптарским терористима.
donor
donor
donor
donor