img

Вести

Министарка Кисић: Да сви геронтолошки центри буду уређени као овај у Руми

img

Print

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић посетила је данас у друштву челних људи Општине Рума једну од најбољих установа социјалне заштите у Србији - румски Геронтолошки центар „Срем“.

Министарка Кисић Тепавчевић је истакла да је крајњи циљ да сви геронтолошки центри изгледају уређено баш као овај у Руми, те да је у последње две године на нивоу Србије 900 милиона динара уложено у овај вид социјалне заштите.

“Увек се овде у Руми осећамо као у свом дому, диван амбијент, оаза зеленила, одлични услови за кориснике. То и јесте наша тежња да најстарији суграђани своју, могу рећи, другу младост проводе у квалитетном окружењу, да уживају са својим пријатељима. Од самих корисника сам данас чула да се овде стварају јака пријатељства. Када је у питању Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања оно ће увек дати подршку ГЦ „Срем“. Прошле смо определили 17,6, ове 16 милиона динара и сви ти новци иду у различита инфраструктурна улагања, све у циљу побољшања квалитета живота за особе које овде бораве“, изјавила је министарка Кисић Тепавчевић и нагласила да је и то један од начина да се држава захвали најстаријим суграђанима, јер се и у време пандемије показало да су они најодговорнији и најсавеснији део друштва.

Председница Општине Рума Александра Ћирић је министарку Кисић Тепавчевић упознала са планом локалне самоуправе да оснује Дневни боравак за стара лица, као и са свеукупном социјалном политиком Руме.

„Захвалила бих се министарки Кисић Тепавчевић на посети, зеједно смо се уверили да корисници овде имају заиста одличне услове. Саслушали смо и њихове предлоге како да још више побољшамо квалитет њиховог боравка. Имамо у плану као локална самоуправа да оснујемо Дневни боравак за стара лица која би овде свакодневно долазила и заједно са корисницима овог дома квалитетно проводили своје време у дружењу, похађању разних секција, што наравно има за циљ да побољша квалитет њиховог живота“, казала је председница Ћирић и подсетила да је ове године за локалну социјалну политику издвојено 166 милиона динара.

„Ту су мислим и на једнократне новчане помоћи, финансирање рада Установе за социјалну заштиту „Солидарност“ и прегршт мера популационе политике. Финансирамо вантелесну оплодњу, новчану помоћ за незапослене породиље у износу од 15 и 20 хиљада динара(20 за близанце). Посебно бих издвојила и нову меру која је наишла на одличан пријем у јавности, а то је једнократна новчана помоћ за труднице. Чим Одлука прође скупштинску процедуру, од априла ћемо финансијски помоћи све труднице, било да су запослене или не, неважно је и која је трудноћа по реду, сви ће имати право на једнократну помоћ у износу од 20.000 динара. Од априла ће ова мера заживети и позвала бих све будуће мајке да искористе своје право“, истакла је Александра Ћирић.
donor
donor
donor
donor