img

Вести

Министарка Гојковић у посети Руми - Заједнички пројекти Министарства културе и Општине

img

Print

Министарка културе и информисања Маја Гојковић посетила је данас наш град и са председницом Општине Рума Александром Ћирић разговарала о интензивнијој сарадњи и будућим заједничким пројектима. У Градској кући је тим поводом одржан радни састанак, а затим је уприличен и обилазак градских установа културе.

Министарка Гојковић је истакла да је Рума данас има добре путеве, да су јој близу и Београд и Нови Сад, да је пожељна дестинација за инвестиције, да јој се враћају људи из Новог Сада  и Београда, јер овде сада лакше могу да нађу посао, те да је за додатно унапређење квалитета живота потребно уложити средства у област културе.

"Ове године је Рума конкурисала на конкурсу "Градови у фокусу", потребна су средства за ово здање у коме се данас налазимо, за Завичајни музеј. Општина ће издвојити средства за санирање влаге која је највећи проблем овде, а ми ћемо издвојити средства за сталну поставку. Такав је договор направљен између Председнице Општине и мене, а други проблем је свакако проблем Културног центра где је конкурисано за опрему, односно замену столица. Имала сам прилике да их данас видим, оне стварно не доличе једном модерном Културном центру и спремни смо као Министарство културе и информисања издвојимо средства за замену и да рецимо за годину дана се опет овде нађемо и отворимо реновирани и Музеј и наравно Културни центар, јер Рума то заиста заслужује", изјавила је министарка Гојковић и нагласила да је захваљујући одговорној државној политици у прошлој и овој години за пројекат Министарства културе и информисања "Градови у фокусу" издвојено укупно чак 700 милиона динара, али и да је Србија као земља за културу издвојила много више средстава него икада.

"Из државног буџета је за културу издвојено 1,2 одсто, а то је у односу на прошлу годину у средствима повећање од 16 одсто,  чиме смо достигли и прешли онај замишљени ниво и критеријум Европске уније да све државе издвајају најмање 1 одсто свог укупног буџета за културу", напоменула је министарка Гојковић.

Председница Општине Рума Александра Ћирић захвалила се на посети министарки Гојковић и подсетила да је приликом ступања на челну општинску функцију казала да ће фокус бити на улагању у заштиту животне средине, у образовање и културу.

"Аплицирали смо на конкурсу "Градови у фокусу" са пројектом под називом "Од глинених близанаца до гвоздених труба". Назив је специфичан јер обухвата нешто што је аутентично, јединствено за Руму. Глинени близанци јесу експонат односно предмет пронађен на археолошком локалитету Гомолава који се налази крај села Хртковци, а бронзане трубе јесу румски назив за споменик палим борцима и жртвама народноослободилачког рата који се налази на самом центру Руме. Тим називом смо желели да обухватимо целокупну културну мапу Руме, од Завичајног музеја, где започињемо решавање проблема влаге, преко Културног центра где је превиђена репарација седишта и пода у Великој сали што би финансирало Министарство културе. Када је реч о Градској библиотеци и ту смо министарки Гојковић предочили конкретне кораке које смо предузели. Библиотека се премешта у најлепши објекат у нашој Руми, у зграду Дома војске, некадашњи Хрватски дом, а пре свега Соколски дом. Зграда је реконструисана и реновирана средствима Општине Рума, тако да од априла месеца наша Библиотека "Атанасије Стојковић", која носи назив по познатом научнику, сели се у ову репрезентативну зграду. Такође, добијамо средства за опремање полица за смештање читавог фонда наше Библиотеке која броји преко 10.000 наслова" поручила је Александра Ћирић.

Министарки културе и информисања Маји Гојковић је данас у Завичајном музеју Рума представљен драгоцени експонат - Повеља цара Франца I румским занатлијама, који сви Румљани могу погледати до краја месеца у сали легата др Романа Соретића.donor
donor
donor
donor