img

Вести

Штаб за ванредне ситуације демонстрирао знање и стручност на командно-симулационој вежби

img

Print

Дводневна стручна обука чланова румског Штаба за ванредне ситуације, коју су организовали Национални тренинг центар Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Општином Румом и Црвеним крстом Рума, завршена је данас.

За разлику од првог дана када је у фокусу била теоријска обука намењена унапређењу постојећих знања из области ванредних ситуација, данас је акценат био стављен на практичну обуку.

У Културном центру "Брана Црнчевић" одржана је командно - симулациона вежба за чланове румског Штаба, а пошто је едукација о ванредним ситуацијама од великог значаја за све грађане, без обзира на узраст, одржана је и радионица у ОШ "Душан Јерковић", где су ученици трећег разреда ове образовне установе стицали знања како да се понашају у случају ванредних ситуација.

 

Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић сматра да је дводневном обуком направљен значајан искорак ка још бољем функционисању Штаба за ванредне ситуације и да је то ствар од значаја за целу општину.

"Сматрам да је данашња симулациона вежба била изузетно корисна, да смо научили неке битне ствари које ће нам помоћи у раду ако се деси нека ванредна ситуација", казала је Марија Стојчевић.

Представних Министарства унутрашњих послова Иван Радивојевић - Сектор за људске ресурсе Одељења за обуку и стручно усавршавање, Национални тренинг центар за ванредне ситуације, истиче да је Штаб у Руми показао висок ниво професионализма.

"Штаб Општине Рума је 2014. године прошао заиста једну ванредну ситуацију када су на овој територији биле поплаве и има једно велико искуство. Општинска управа је показала озбиљност ова два дана и можемо очекивати конкретне резултате и самом обуком повећаће своје капацитете", поручио је Радивојевић.

У оквиру ове дводневне командно-симулационе вежбе Црвени крст Рума је био задужен за презентацију активности коју ради са популацијом најмлађих односно ученика четири трећа разреда у ОШ „Душан Јерковић“.

"По основу опредељења Црвеног крста Србије, а средствима Владе Републике Србије, Општина Рума је једна од десет општина у Србији која реализује програм „Смањење ризика и последица од елементарних и других несрећа у локалној заједници“ где се најмлађа популација подучава и превентивно информише о свим могућим последицама и ризицима у несрећама где је ангажовано преко двадесеторо вршњачких едукатора, односно волонтера Црвеног крста Рума. Данас смо били у прилици да покажемо један мали део свих активности које се спроводе", рекла је Радованка Поповић Јанковић.

Ђула Лошонц, координатор програма за деловање у несрећама Црвеног крста изразио је задовољство, након што се уверио у организованост Штаба за ванредне ситуације Општине Рума.

"Лично сам импресиониран како је Штаб за ванредне ситуације Општине Рума функционисао на данашњој командно - симулационој вежби. Иначе, цела поента овог пројекта је да пројектни тим, методологијом рада коју примењује, подстакне чланове локалног Штаба за ванредне ситуације да кроз ра сами пепознају оне елементе свога рада, односно оне механизме координације и међусобне комуникације у ванредним ситуацијама које треба унапредити", рекао је Лошонц и додао да након што Штаб идентификује "слабости" он доноси акциони план за превазилажење тих проблема.

"Ми ћемо за шест месеци поново доћи у проверу, прелистаћемо активности, сагледати мерљивост резултата и коначно оценити да ли је овај наш пројекат донео одређени бољитак у раду Штаба и искрено се надам да ће се то десити", поручио је Лошонц.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor