img

Вести

Изложба скулптура Љиљане Војводић

img

Print

У Великом холу Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми отворена је изложба "Птице" румске вајарке Љиљане Војводић. Изложба је настала сарадњом вајарке, Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама (МНРО) и Дневним боравком за децу, младе и одрасле са сметњама у развоју при установи "Солидарност“ Рума.

Вајарка је приказала своју визију птица израђених у теракоти, док су корисници МНРО и Дневног боравка израђивали гнезда и тако заједнички поделили своју креативност. Изложба је заправо резултат једне добре комуникације, оценила је Љиљана Војводић.

"Делимо заједнички простор, па смо решили да поделимо и неки свој рад и своје идеје. Ја сам радила птице од теракоте, моји облици су мали и углавном за две руке и свако ко додирне скулптуру може да обнови мој поступак, начин на који су настале. Корисници Дневног боравка и деца из МНРО су ми помогли да направимо гнезда и сместимо те птице. Њихова жеља да ми помогну и да те птице добију свој дом и неко своје скровиште је толико дирљива и ја сам се одушевила идејом", рекла је Вајарка Љиљана Војводић. 

Друштво МНРО постоји од 1972.године, али интензивније ради од 2008. када су почели да раде са глином и када су обезбедили пећ за глину, а општина определила простор. Грнчарска радионица у МНРО одржава се једном недељно у просторијама и води је управо вајарка Љиљана Војводић.  

"Имали смо изложбе и раније, деца то воле, то је њима једна врста терапије. Код нас долазе и деца која немају сметње у развоју тако да је и то тип инклузије да могу доћи сва заинтересована деца и особе уторком код нас на радионицу", напоменула је Драгица Вулетић, председница Друштва МНРО Рума.

Изложба "Птице" је отворена до 19. фебруара.
donor
donor
donor
donor