img

Вести

Безбедност деце на интернету - Родитељи морају да разговарају са својом децом

img

Print

У организацији Фондације "Тијана Јурић", у Културном центру "Брана Црнчевић" у Руми, јуче је одржана радионица за родитеље на тему "Украдена безбедност". Уз подршку модераторке Јелене Антић радионицу је водио први човек Фондације Игор Јурић, који се, након трагичне смрти ћерке Тијане, посветио борби за бољу безбедност деце у Србији.

Присутни у румском Културном центру су имали прилике да чују много о безбедности на интернету, трговини људима/децом, радној и сексуалној експлоатацији, нестанку деце, педофилији и вршњачком насиљу.

Игор Јурић је нагласио да деца нису свесна каква им опасност прети на интернету и да наша деца врло лако дају информације о себи на интернету, шта раде, где станују, да ли су родитељи одсутни...

"Заправо ни родитељи нису свесни опасности које вребају. Овакве радионице су показале да људи не знају ни 10, 15 одсто опасности које вребају на интернету. Ја говорим о истинитим стварима које су се, нажалост, десиле нашој деци. То се све дешава око нас, велики број случајева се одиграо управо у Војводини. Дакле, то није нешто што се дешава негде далекао, већ напротив, сви смо у опасности", рекао је Јурић.

У току радионице приказано је и неколико кратких филмова који су снимљени на основу стварних случајева у Србији, а који приказују разне врсте злоупотреба деце. Међу филмовима који су приказани нашао се и рад румског ученика Александра Гајића (СТШ "Миленко Брзак Уча"), који ће за свој труд бити награђен од Фондације "Тијана Јурић".

Важан сегмент радионице посвећен је проблему злоупотребе друштвених мрежа. О Фејсбуку је синоћ било највише речи.

"Фејсбук је друштвено најодговорнија мрежа, а ја на овим трибинама највише причам о њему, што значи да су скривене бројне опасности. Постоје друге друштвене мреже много опасније, то што су нама многе непознате, не значи да су и нашој деци. Напротив, они буквално знају све и у разговору са ученицима по школама, сазнајем за широк дијапазон друштвених мрежа које су већ увелико распрострањене међу ђацима. Ја сам присутан буквално на свим мрежама, истражујем их и могу вам рећи да су вребају, рекао бих, екстремне, опасности по децу", истакао је Јурић.

Он се захвалио Румљанима који су, како каже, здушно подржали иницијативу Фондације за увођење доживотног затвора за убице деце.

"Чини ми се да смо сви заједно направили једну велику ствар, у ствари сигуран сам да јесмо, али ће време најбоље показати", закључио је Јурић.

Са радионице је послата универзална порука да родитељи морају да разговарају са својом децом, те да предатори на интернету вребају нашу, а не туђу децу.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor