img

Вести

Ванредна акција добровољног давања крви

img

Print

Потребе за резервама крви су велике, те Црвени крст Рума обавештава и моли све хумане суграђане, уколико желе и могу, а здравствено стање им дозвољава, да се одазову на ванредну акцију добровољног давања крви која се организује у сарадњи са Заводом за трансфузију крви Војводине, у петак, 14. јануара 2022. године, у периоду од 8 до 12 часова, у холу Културног центра „Брана Црнчевић“ у Руми.

Добровољни даваоци крви, Завод за трансфузију крви Војводине, организације Црвеног крста у у градовима и општинама се већ дуго, сви заједно, боре да обезбеде подршку оперативном програму и збрину пацијенти којима је крв неопходна. Крв је неопхода за лечење витално угрожених пацијента, за терапију онколошких болесника, за планиране хируршке интервенције, за хитне и ванредне ситуације. И поред тога, залихе крви су на минимуму и нису довољне.

Акције добровољног давања крви се организују уз поштовање свих прописаних процедура и превентивних мера у циљу спречавања преноса вируса на акцијама прикупљања крви.

Такође, даваоци крви који су примили вакцине против вируса Covid-19, могу дати крв одмах уколико су примили Pfizer или Sinopoharm вакцину. Даваоци који су примилки Spуtnik V или Astra Zeneca вакцину, давање крви треба да одложе на две недеље. Невакцинисани даваоци такође могу дати крв, уколико су здрави.

У вези са добровољним давањем крви желимо да подсетимо да:

  • Давалац кри може бити свака здрава особа од 18 до 65 година старости

  • Давање крви је: ДОБРОВОЉНО, АНОНИМНО, БЕСПЛАТНО

  • Жена може давати крв свака четири месеца, а мушкарац свака три месеца

  • Давање крви није болно, не ствара навику и не штети организму

  • Систем за узимање крви је за једнократну употребу, чиме се искључује свака могућност преноса било које болести на даваоца

  • Пре сваког давања крви обавља се лекарски преглед и лабораторијске контроле

  • Вишеструки даваоци крви добијају признања Црвеног крста

  • Даваоци крви ослобађају се плаћања одређених партиципација за здравствене услуге.

 
donor
donor
donor
donor