img

Вести

Гимназијалке путују у Катар и бране боје Србије на Светском школском првенству

img

Print

Председник Скупштине Општине Рума Стеван Ковачевић угостио је данас у Градској кући школске државне првакиње у рукомету - ученице румске Гимназије "Стеван Пузић", њихову професорицу физичког васпитања Веру Милованчевић и директорицу Софију Благојевић.

Сјајне румске ученице су освајањем државног првенства у рукомету избориле пласман на Светском школском првенству, које се одржава у Дохи, главном граду Катара, од 21. фебруара до 01. марта 2018. године.

Девојке које похађају прву, другу и трећу годину ове престижне румске образовне установе, све чланице румског рукометног клуба "Словен" успеле су да најпре тријумфују на општинском такмичењу, потом на окружном, међуокружном такмичењу и да на крају освоје прво место на републичком такмичењу које се одржало 15. децембра у Лесковцу. Заправо, оне су поражене у финалном мечу од Гимназије из Лебана, да би се накнадно утврдило, потпуно непримерено за школски спорт, да су играчице Лебана играле под лажним именима, да је ту било играчица и из других школа, а да је већина њих премашила старосну границу прописану предиспозицијама такмичења.

Срећом неспортски покушај школе из Лебана да се оствари тријумф је осујећен од стране Рукометног савеза Србије, који их је дисквалификовао, па ће боје Србије, заслужено, бранити најбоље ученице румске Гимназије.

Савез за школски спорт Србије, преко Министартва спорта и омладине, обезбедио је све оно што је неопходно Румљанкама за пут и учешће на светској школској смотри рукомета у Катару, а румска локална самоуправа је, посредством Спортског савеза Општине Рума, ученице даривала са тренеркама и пропратним туристичким материјалом о нашој општини.

Председник СО Рума Стеван Ковачевић је истакао да је успех рукометне екипе Гимназије доказ квалитетног рада у школском спорту у нашој општини.

"Ђаци из румске општине су перјанице школског спорта у Срему, а сада, на примеру ученица Гимназије, видимо и целе државе. Одлазак у Катар је "шлаг на торту" и ове девојке су то апсолутно заслужиле. Оне су ти млади људи на које Општина Рума рачуна у будућности, а школски спорт је она, рекао бих, најздравија база из које се касније регрутују будући шампиони. Шта год урадиле у Катару оне су за нас већ шампионке и урадиле су већ много на афирмацији Општине Рума", рекао је Ковачевић.

Директорица румске Гимназије Софија Благојевић је истакла да је ова образовна установа поносна на своје младе ученице и да ће оне на достојан начин представати школу, Руму и нашу Србију.

"Румска Гимназија је изузетно захтевна што се тиче редовне наставе, али ове девојке су доказале да могу све. Све оне су ученице за пример, које доказују да је могуће ускладити учење и љубав према спорту. Још једном понављам изузетно смо поносни на целу екипу", казала је директорица Софија Благојевић.

Оштра конкуренција не плаши Румљанке, напротив, оне ће се борити до последњег минута у сваком мечу, каже Дуња Табак једна од ученица која сутра путује у Катар.

"Узбуђене смо, рекла бих и да имамо неку позитивну трему, али ипак у Катар идемо хладне главе. Већ смо постигли много, ипак, верујемо сви да ћемо још боље партије пружити у Катару. Не оптерећујемо се коначним пласманом, али свакако да имамо амбиције и сигурно ћемо дати све од себе да остваримо успех", рекла је Дуња, ученица другог разреда Гимназије "Стеван Пузић".

Рукометну екипу из Руме, која ће репрезентовати Србију на светском такмичењу у Дохи чине следећих 12 девојака: Нина Змијањац, Бојана Ћулибрк, Дејана Лакетић, Јелена Вукмирић, Теодора Митев, Ана Константиновић, Јована Аврамовић, Дуња Табак, Зорана Чаврић, Ива Вуичић, Милица Дрлић и Јелена Шкондрић, а са клупе ће их предводити професорица Вера Милованчевић.

Поред Србије у групи су још Мађарска, Аустрија, Индија и Чешка, а на Светско првенство се пласирало укупно 20 селекција.
Важни линкови
  • Буџет Општине Рума
  • Грађански водич кроз буџет
  • Јавне набавке
  • Конкурси за пројекте
  • Енергетски угрожен купац
  • Информатор о раду
  • Статут општине Рума
donor
donor
donor
donor