img

Вести

Усвојен буџет - Акценат на заштити животне средине, али и свим сферама живота

img

Print

Одборници Скупштине Општине Рума усвојили су данас буџет за наредну 2022. годину. Укупно планирани приходи и примања буџета општине Рума за 2022. годину износе 2.405.404.543,00 динара, што је за око 384 милиона динара више него што је првобитно било планирано за 2021. годину, а у односу на други ребаланс више за 110 милиона динара. 

Поред свих развојних и инфраструктурних компоненти, велики акценат је стављен на заштиту животне средине на затварање и санирање градске депоније, пошумљавање парк - шуме Борковац, озелењавање града, избацивање мазута као енергента у централном даљинском систему грејања, али и модернизацију механизације и опреме ЈП "Комуналац"  који ће смеће одвозити на регионалну депонију "Срем - Мачва", рекао је начелник Општинске управе Душан Љубишић и додао да је пре неколико дана премашено 2 милијарде овогодишњих буџетских прихода, те да је на рачуну Општине близу 420 милиона динара.

Износи који су стављени у буџет, су износи учешћа којим ће локална самоуправа аплицирати за поједине пројекте, појаснио је начелник Љубишић.

"Имамо обећања да ћемо добити средства за пошумљавање парк - шуме Борковац, за реконструкцију котларнице Центар Југ(код зграда "Лепа Брена"), где ћемо прећи са мазута на гас. Са реконструкцијом котларница у Орловићевој 5 и иза Робне куће идемо у правцу да избацимо мазут из центра града. Гасна котларница ради у Спортском центру, а мазутна иза Робне куће. Имамо пројекат за изградњу котларнице која би покривала комлетан део  ентар - Север, међутим  њена цена је 150 милиона, па смо се ипак одлучили да мало пажљивије радимо, у смислу да прво урадимо реконструкцију ове две мазутне котларнице, но, ако буде било средстава,  изградићемо нову котларницу", казао је Љубишић, нагласивши да ће реконструкцијом две мазутне котларнице град до минус 5 степени целзијуса моћи да топлотном енергијом снабдева гасна котларница из спортске хале, а тек у случају да температура падне испод -5 степени целзијуса, покреће се мазутна котларница иза Робне куће.

"Определили смо се и за модернизацију механизације и опреме у 2022. години. Планирали смо набавку камиона вредности 15 милиона динара за ЈП "Водовод", имамо обећање директора јавног предузећа да ће из њихових средстава бити набављен нов скип. Садашњи камион је стар 40 година, скипови(3) са којима располажу су из 2005-2006. године, јасно је зашто то радимо. Слична ситуација је и у јавном предузећу "Комуналац", предвиђена су средства за набавку нових камиона смећара и набавку претоварног камиона, с обзиром на то да смо набавили контејнере за превоз смећа на регионалну депонију. Дакле, планирамо да следеће године комплетно затворимо нашу градску депонију и да кренемо са одвожењем смећа на регионалну депонију Срем -Мачва. Планирамо  и субвенцију од 49 милиона динара да определимо из буџета, како бих надокнадили разлику у цени коју плаћају грађани, која је прилично ниска у односу на окружење, и оне стварне цене коју ће нам наплаћивати регионална депонија Срем - Мачва. Тако да је јасно колико је акценат стављен на заштиту животне средине", сматра Љубишић.

Општина наставља са програмом бесплатног вртћа, бесплатних уџбеника, с тим да ћемо ове године поново бити купљени сви нови уџбеници.

"Ове године смо набављали само радне свеске, ученици су се наслеђивали уџбенике од претходне генерације. Проценили смо да је реално да се уџбеници користе две школске године и наредне планирамо да узмемо нове што се види у буџету где смо определили за ту намену 35 милиона динара", истакао је начелник Општинске управе.

Завршетак радова на Дому војске је планиран за 1. март, средином године се завршава изградња новог вртића Коцкица 2, а биће реализовани и бројни инфраструктурни пројекти.

"Имамо обећање да ћемо добити 120 милиона динара и то је нешто  што је одељење за Локални економски развој припремало претходних месеци где смо конкурисали са различитим пројектима. Пројекти који улазе у ових 120 милиона динара јесу изградња уличне расвете у Индустријској улици од Риговог млина  до кривине где је ураћена расвета, дакле лед расвета, ту је и изградња саобраћајница С1 и С3 у  индустријској зони Запад, као и изградња односно пробијање улице Треће војвођанске бригаде ка Орловићевој", поручио је Љубишић и нагласио да ће за разлику од претходних година јавне набавке бити расписаване на време, предвиђеном динамиком, како се не би дошло у ситуацију да се поједини пројекти преносе у наредну буџетску годину.

Председница Општине Рума Александра Ћирић је изјавила да је локална самоуправа поставила пред себе веома озбиљне задатке и високе циљеве у наредној годину, те да су пројектима покривени сви сегменти и сфере живота.

"Буџет је пројектован на преко 2,4 милијарде динара. Реч је о импозантној суми. Покривени су сви сегменти и сфере живота. Акценат је на екологији, инфраструктури, али и култури. Поред завршетка реконструкције Дома војске, искористила бих прилику да поменем и улагање у Завичајни музеј Рума. Реч је о санацији капиларне влаге, која угрожава зграду ове установе културе. Пројекат је вредан 7 милиона динара и биће комплетно финансиран из буџета Општине Рума", казала је председница Ћирић.

Данашње усвајање буџета за 2022. годину омогућава успешан наставак свих развојних пројеката које смо започели и оних које смо планирали, оценио је председник СО Рума Стеван Ковачевић, закључивши да је износ средстава од преко 2 милијарде и 400 милиона динара представља историјску прекретницу, јер је ово сигурно најамбициознији буџет у последњих 20 година.

" Међутим, оно што је битно напоменути да је ово буџет заснован на реалним основама. Сви показатељи привредних активности у нашој општини и здрави агрегати из којих црпимо буџетска средства дају нам за право да правимо амбициозне планове и да завршимо све започете пројекте, нпр. завршетак вртића Коцкица 2, реконструкцију Дома војске, али и оне пројекте које планирамо да урадимо у наредној години, а који ће допринети поправљању услова живота грађана и стварања амбијента, у коме ће грађани живети боље и здравије. То се пре свега односи на зелену агенду и  побољшање еколошких услова у нашој општини, санацију постојеће депоније, пошумљавање и озелењавање јавних површина, ревитализација парк - шуме Борковац и избацивање еколошки неприхватљивих енергената", рекао је Ковачевић осврнувши се и на најављени пројекат градског пречистача.

"Пречистач је део наших развојних приоритета. Као локална заједница немамо пун капацитет да цео пројекат сами урадимо, већ ћемо га реализовати у сарадњи са вишим нивоима власти. Помоћ државе нам је обећана, желимо што пре да реализујемо и тај пројекат и настављамо разговоре са Владом Републике Србије да нам у томе помогне", напоменуо је Ковачевић.

На данашњој седници су освојени планови и програми рада јавних предузећа за 2022. годину, Туристичке организације општине Рума, установе Солидарност, Центра за социјални рад, Спортског центра "Рума", УПВО "Полетарац", те  кадровски планови Општинске управе и Општинског правобранилаштва.

Скупштина је потврдила нови мандат Вањи Стојић, одборници са изборне листе "Александар Вучић- За нашу децу".

Такође, Скупштина је констатовала да је нови председник ОГ СНС - "Александар Вучић- За нашу децу", Марко Дер, док је његов заменик Крум Васев.

У оквиру тачке избори и именовања направљене су кадровске промене у Савету за друштвене делатности, Комисији за утврђивање назива улица и тргова и Надзорном одбору ЈП "Стамбено".
donor
donor
donor
donor