img

Вести

Манифестација "Дан посне хране"

img

Print

Средња стручна школа "Бранко Радичевић" из Руме организовала је и ове године традиционалну манифестацију "Дан посне хране".

Реч је о дугодишњој манифестацији коју организују заједно ученици и њихови наставници практичне наставе куварства, са намером да представе нова занимљива јела богатог укуса, а посни јеловник овог пута понудио је комбинацију јела домаће српске и кухиња страних земаља.

Ове године је фокус дат на неке нове ствари како би се посна кухињаобогатила како добрим укусом, тако и здравим елементима редукујући неке намирнице које штетно утичу на здравље. Сваке године ученици се труде да побољшају и унапреде посну кухињу како би је учинили здравијом и хранљивијом примењујући куварску технику, правилан начин рада и пажљив одабир и дозирање намирница према утврђеним рецептурама. Потребно је добро познавати нутритивна својства намирница да би их правилним одабиром могли испројектовати у оброк који би могао да задовољи потребе људи који посте или практикују дијеталну режимску исхрану ради лечења и очувања здравља. Посна кухиња, ако се познаје гастрономија и основе правилне исхране, може да буде веома интересантна и здрава, а да у конзумирању уживају сва чула. Да би се храна добро асимиловала у организам, мора да реагује вид, мирис, укус, додир чак и слух.

Радови којим су се ученици представили, заједно са својим ментором -професором практичне наставе куварства Бориславом Димковићем, били су: какао од сојиног млека, канапеи од кикирики путера и сувог воћа, канапеи од ајвара, сира и црног лука, кољиво од овсених пахуљица са сувим воћем и желе бомбонама, бурек од печурака, пица са гљивама и посним сиром, бундерава, пита са јабукама, посни рафаело, кекс са кокосом, колач са јабукама, шпанска пита, шпагете са туњевином, пита са печуркама.
donor
donor
donor
donor