АНИП "Бранко Радичевић" - "Краљице 2016"

величина слова

8. новембар 2016.

„Краљице“ представљају поворку лепо обучених и накићених девојака које својим песмама и игром доносе берићет и благостање домовима које посете. Готово увек су ишле на Духове (Св. Тројица) и тада су их домаћини примали у своја дворишта где су после отпеваних песама добијале разне дарове. У неким крајевима ово је била прилика да „Краљице“ погледају где има који момак за женидбу, а и да им ово буде својеврсна промоција. Још Вук Стефановић Караџић бележи њихово постојање на простору Срема.

Трогодишњи пројекат под називом „Да и нашим шором краљице крену“ који је подржала Општина Рума, је имао за идеју да ревитализује овај обичај у Руми и на тај начин га врати у народ.

Истраживање је трајало дуго, јер јако мало извора постоји који говоре о овом обичају. Ипак, он је дефинитвно био свакодневица Румљана и Срема. АНИП „Бранко Радичевић„ је добио и благослов владике Сремског, господина Васлилија, да овај обичај поново заживи.

20. јуна 2016. године раљице" (чланице АНИП-а „Бранко Радичевић“ Рума) су поново кренуле Румом.Први пут после много година, можда је у питању и један век„Краљице“ су ишле 1. јуна 2015. године. Обилазиле су домаћинства и установе као и све оне који су их свраћали у домове. Циљ је да се обичај врати у народ и да се преноси на млађе генерације, те да своју традицију са поносом чува.

Овај спот представља завршницу пројекта за 2016. годину. Мора се нагласити да је издат и први Билтен који прати цео обичај, његову историју и карактеристике. Сваки наредни број ће имати за тему посебан сегмент овог обичаја.

Музика која прати филм

Војвођанска игра бр.1 (Сава Вукосављев) - Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“ из Руме

Видео продукција: Фото Стар Рума

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001