Предавање у средњим школама о штетном дејству алкохола

величина слова

2. новембар 2016.

PredavanjeСредње школе из Руме прве су у Србији узеле учешће у пројекту "Едукација ученика средњих школа о дејству алкохола и психоактивних супстанци на организам човека и смањење психофизичких способности човека са практичном демонстрацијом".

Пројекат спроводи Струковно удружење полиције "Др Рудолф Арчибалд Рајс", а после Руме, предавања ће се одржати у Новом Саду, Београду и Крагујевцу.

Један од главних мотива за организовање предавање је подизање нивоа свести код ученика и изградња позитивног става у правцу неспојивости конзумирања алкохолних пића, опојних дрога и управљања возилима, казао је Владимир Џигурски, потпредседник Струковног удружења полиције и службеник ПУ Нови Сад.

"Жеља нам је да предавањем и демонстрацијом ученицима средњих школа укажемо на штетност конзумирања алкохолних пића и психоактивних супстанци, посебно опојних дрога. Важно је да се младим људима још у адолесценцији развије свест о степену смањења, пре свега, елементарних моторичких способности(услед коришћења алкохола) неопходних за безбедно управљање возилима", изјавио је Џигурски.

DzigurskiЂаци трећих и четвртих разреда румски средњих школа су данас упознати и са појединим одредбама Закона о безбедности саобраћаја које се односе на психофизичке услове за учешће возача у саобраћају, основним појмовима и казненим одредбама ЗБС на путевима и Кривичног законика Републике Србије.

Током предавање коришћене су и „пијане наочаре“ и „drug goggle“ (наочаре које симулирају поглед и моторику лица под дејством дрога). Ученици су имали задатак да изврше поједине радње као што су откључавање возила, држање правца кретања, кретање између купа, хватање лоптице, сипање течности у чашу и сл.

Предавање је намењено ученицима трећих и четвртих разреда, јер ђаци у узрасту од 15 до 18 година старости испуњавају законом прописане старосне услове за стицање возачке дозволе за одређене категорије возила.

Mirko ZrnicДиректор ССШ "Бранко Радичевић" у Руми Мирко Зрнић апострофирао је значај предавања за младе возаче.

"Ми у школи имамо преко 60% ученика завршних разреда који имају возачку дозволу. Ученици су показали велику интересовање, њих преко 200 из наше школе је присуствовало предавању, које је веома важно за повећање безбедности у саобраћају", казао је Зрнић.

 

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001